Modern és kíméletes módszerek – Nem mellesleg a mellek egészségéről

107

A nők esetében a leggyakoribb rákos megbetegedés és halált kiváltó ok a melldaganat. Pedig ez az egyik legkönnyebben észlelhető és gyógyítható daganatos betegség, amellyel sajnos gyakran túl későn fordulnak orvoshoz. Dr. Lőkös Barna Csaba általános sebész főorvos örömmel számolt be lapunknak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is elérhető, mind a diagnózist, mind pedig a kezelést megkönnyítő lehetőségekről.

A főorvossal nemcsak a mell­daganatok vizsgálatával és gyógyításával kapcsolatban tudtunk meg fontos és hasznos információkat. Beszélgetésünket a kismamáknál, a szoptatás idején jelentkező mellproblémákkal kezdtük.

Megoldás a kismamák szoptatási gondjaira
Amikor a kisbabák szoptatása elkezdődik, gyakori probléma, hogy a baba nem szív eléggé, vagy ha az anyukának befelé forduló mellbimbója van, a baba nem tudja a tejet kiszívni. Az is gondot jelent, ha több tej termelődik, mint amennyit a baba el tud fogyasztani az első napokban, mert akkor a mellek megduzzadhatnak – ezek a tünetek általában az első gyermeküket szülő nők esetében jelentkeznek.
– Ha megfelelően kiürül a mell, akkor annak nem lesz semmilyen következménye, ha viszont a tej egy része a mellben marad, akkor akár gennyes folyamatok is elindulhatnak. Különböző módszerek vannak a mell kiürítésére: vagy kifeji az anya a tejet – amely elég fájdalmas –, vagy vannak a különböző mellszívó gépek, illetve a kórházi fokozatú mellszívók. Utóbbi bérlésére lehetőség van ma már Csíkszeredában is. Minden kismama saját felszerelést kap, tehát minden alkatrész, amely a tejjel kapcsolatba kerül, az a kismamáké marad, csupán a gép bérelhető. Ez nagyon fontos dolog, amely sokat segít abban, hogy ne jelentkezzenek az ilyenkor kellemetlen mellproblémák. Ugyanakkor, ha a baba keveset szopik, akkor ennek segítségével akár fél évig is fenn lehet tartani a tejtermelést, hiszen cumisüvegből is megkaphatja az anyatejet – hívta fel Hargita Népe olvasóinak a figyelmét a főorvos.
Az egészségbiztosító pénztár ugyan nem állja a mellszívógép bérlését, de a páciensek személyesen megkereshetik akár Lőkös doktor rendelőjét, ahol elérhető áron megtalálható a gép.
A mellszívó gépek bérlése egyébként nálunk Nyugatabbra már bevett szokás. Ezek használatával csökken a melltályogok megjelenésének aránya, és így nem kell kimetszeni azt, vagy antibiotikumos kezelést felírni, de ami a legfontosabb, nem kell a hagyományos szoptatást sem abbahagyni.

A mellcsomók diagnosztizálása és kezelése
A mellcsomó diagnosztikájának a legfontosabb lépése, hogy a nőknek havonta kéne önvizsgálatot végezniük. Tavaly Csíkszeredában rákos megbetegedés miatt elvégzett mellműtétek 81 százalékában a teljes mellet amputálni kellett, míg 19 százalékban lehetséges volt mellmegtartó beavatkozást végezni, ezen esetekben részleges eltávolításra volt szükség, mivel sikerült kezdeti stádiumban felfedezni a rákos elváltozást. 40 éves kor fölött mindenkinek javasolt a rendszeres szűrővizsgálat. Ha valaki csomót fedez fel a mellében, akkor az első útja rendszerint a családorvoshoz vezet.
– Vannak sajnos olyan hölgyek, akik nem mernek orvoshoz fordulni. Főleg az idősebb korosztályban tapasztaljuk ezt, akik félnek attól, hogy mit mond róluk a közösség, amelynek a tagjai. Ők nagyon lassan jutnak el hozzánk, sokszor már csak akkor, amikor a rákos megbetegedés előrehaladott stádiumban van. Akinek mellproblémája van, és tart attól, hogy „a falu megtudja”, egyből fordulhat szakorvoshoz, sebészhez is – mondta dr. Lőkös Barna Csaba, aki elérhető a 0266–324193/550-es vagy a 0756–884923-as telefonszámon.
A sebészeti vizsgálat alatt a mell, a hónalj és a nyak vizsgálatát végzik el, ezek egyáltalán nem fájdalmasak. Majd röntgensugarak (mammográfia) vagy ultrahang segítségével vizsgálják meg a csomót. Csak azután, hogy pontosan bemérték a daganat helyét és méretét, következik a vizsgálat azon része, amellyel azt derítik ki, hogy jó- vagy rosszindulatú-e az elváltozás.
Dr. Lőkös Barna Csaba hozzátette, nem kell félni a mammográfiától, mert messze nem olyan káros, mint ahogy az a közhiedelemben él. Egy Computer Tomográf (CT) által kibocsátott sugarak mértéke hozzávetőleg 150-szer erősebb, mint a mammográfiáé. Mégis a CT-vizsgálattól senki sem ódzkodik. De aki mégsem szeretne mammográfiát végezni, annak lehetősége van ultrahangos mellvizsgálatra is. A mammográfia és az ultrahang egyébként egymást kiegészítő vizsgálatok. Az ultrahanggal is meg lehet találni a csomót. Sőt, hogyha nem tapintható, akkor ultrahangvezérlés alatt is vehetnek mintát a csomóból.

Tru-cut és Port-A-Cath
– Régen ez úgy működött, hogy a csomót vagy annak egy részét ki kellett vágnunk ahhoz, hogy kórszövettani vizsgálatot – vagyis mikroszkóppal megvizsgálva a sejteket – tudjunk végezni. Most már lehetőség van arra, hogy egy kétmilliméteres szúrást ejtő automata szikével (tru-cut) fájdalommentesen mintát vegyünk. Ez külföldön már az aktív rákszűrés szerves része, aminek köszönhetően ott sokkal több nő megy el mellrákszűrésre, mert tudják, hogy nem kell megvágni a mellüket azért, hogy egy csomóról megállapítsák, hogy jó- vagy rosszindulatú – jegyezte meg a főorvos.
A jóindulatú csomót minimális metszéssel el lehet távolítani, a rosszindulatú kezelését pedig nem is biztos, hogy műtéttel kell kezdeni, mivel a tru-cuttal nyert szövetminta alapján meg tudják állapítani, hogy milyen típusú rákkal állnak szemben, milyen stádiumban van és hogyan fog reagálni a kezelésre. Nagyon sok információt hordoz a kórszövettani minta elemzése, annak levételéhez pedig nem kell befeküdni a kórházba.
Dr. Lőkös Barna Csaba elmondása szerint a kórszövet­taná­szokkal jó kapcsolataik vannak, rendszerint korábban megkapják az eredményt, mint az egyetemi központokban. Ha rosszindulatú daganatra vonatkozó eredményeket kapnak, akkor onkológushoz irányítják a beteget: műtét, sugárkezelés vagy kemoterápia követi ezt.
– A jó dolgok között említeném, hogy a kemoterápia nem jelenti feltétlenül azt, hogy valakinek el fog hullani a haja. Ma már egészen más gyógyszerek vannak. A sorozatos tűszúrást is el lehet kerülni: tavaly augusztus óta a Port-A-Cath nevű eszköz használata is lehetséges a megyei kórházban. Ez egy bőr alá beültetett kis tartály, amely a vérkeringésbe juttatja az ide beadott gyógyszereket vagy tápszereket, de lehetőséget kínál a vérvételre is, több ezer „szúrást” kibír a speciális membránja, akar 10 évig is használható. Egy 15-30 perces műtéti beavatkozás során kötjük be a vérkeringésbe. Ez elérhető a kórházban mindenki számára, ugyanis az egészségbiztosító pénztár erre a beavatkozásra is szerződést kötött. Több tucatnyi ilyen eszközt ültettünk már be szövődmények nélkül – számolt be a főorvos a kezeléssel járó nehézségek könnyítési lehetőségeiről, amelyek a nagyvárosi kórházak áraihoz viszonyítva nagyságrendekkel kevesebbe kerülnek.

Nem kell feltétlenül amputálni a mellet…
…még akkor sem, ha rákos elváltozást fedeznek fel – mondta a főorvos, hozzátéve, hogy nem kell mindenkinek kemoterápián sem részt vennie, ha idejében felfedezik és kimetszik a daganatos elváltozást.
– Természetesen minél hamarabb vesszük észre a problémát, annál kisebb traumával járó kezelés által érjük el újból az egészséges állapotot. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy nemcsak betegséget, hanem személyt is kezelünk, akinek a női büszkeségéről van szó. Ezért a fájdalommentesség és a diszkréció ugyanolyan fontos, mint az, hogy kimetsszük a csomót. A körülményekre is figyelünk, előre bejelentkezés van, nem kell órákat várniuk a betegeknek, hogy sorra kerüljenek. Próbáljuk emberséges körülmények között végezni a dolgunkat – hívta fel a figyelmünket a főorvos.
Akinek sugárkezelésre van szüksége, Brassóban, magánkór­házban, de állami finanszírozással veheti igénybe. A csík­sze­re­dai orvosok azért javasolják Brassót, mert közelebb van Csíkszeredához, és jelen pillanatban modernebb gépekkel dolgoznak, mint Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron az állami kórházakban. Dr. Lőkös Barna Csaba hozzátette, hogy jó kapcsolatot ápolnak a brassóiakkal, akik mindig fogadják a Hargita megyei betegeket.

Ha mégis amputálni kell
– A műtéti technikával kapcsolatban bátran állíthatom, hogy az esztétikát is szem előtt tartjuk. A metszésvonal megválasztásánál a funkcionalitást és az esztétikai kritériumokat egyaránt figyelembe vesszük, a műtet utáni hegek minimálisak és a kar mozgása sem szűkül be. Előfordul a kar megvastagodása a nyirokcsomók hónaljból való eltávolítása miatt, de erre is van megoldás: Csíkszeredában ma már nyirokmasszázsra is lehet járni, ahol megnyitják a karokban a járulékos nyirokutakat, így a kar lelohad, és megszűnik a mozgás korlátozottsága.
Más rákos megbetegedéshez viszonyítva, a mellrák gyógyulási esélyei nagyon jók. Akinek nem szükséges, nem távolítják el a mellét, csak részlegesen. Ugyanakkor, akinek mégis amputálniuk kell a teljes testrészt, annak az egészségbiztosító pénztár már ingyenes, külsőleg használható protéziseket is finanszíroz.
Fontos tudni, hogy a mellrák áttéteket is képez, főként az agyban és a csontokban, ez komoly problémákat okozhat, de a melldaganat mégis a legkönnyebben észlelhető és gyógyítható rákfajta.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.