Miniéttermeket szorgalmaznak

46

Új projektet hirdetett az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA): olyan vendéglátóegy­ségek lé­re­hozásában lennének partne­rek, amelyek lényege, hogy családi házakban is törvényes és biztonságos keretek között „miniéttermek” működjenek. A megszokott éttermek kínálatától eltérő, régióspecifikus menüre számíthatunk, amennyiben érdeklődőkre találnak. A következő évben már indulhatnak a kisvállalkozások.

Kis léptékben, háziasan. Újfajta vendéglátóegységeket létesítenének Fotó: László F. Csaba

Helyi gasztronómiai pon­toknak nevezi az Or­szágos Állategészség­ügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság új projektjének tárgyát. Az elképzelés szerint otthoni körülmények között – korlátozott választékkal – napi menüt allíthatnának elő ellenőrzött alapanyagokból, nyomon követhező kifizetésekért cserébe: a vidékre jellemző, legfeljebb két-két féle levest, főételt és desszertet szolgálnának fel az érdekeltek.
Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a következő hónapban a felderítési szakasz zajlik: felmérik, hogy a lakosok mennyire nyitottak a kezdeményezés iránt.
– A helyi gasztronómiai pontok lényege az, hogy családi lakásokban főznék meg az adott menüben szereplő ételeket, amelyeknek minden esetben meg kell felelniük az egészségügyi előírásoknak. Bárki jelentkezését elfogadjuk, aki megfelel a következő három jogi forma egyikének: családi vállalkozás, engedélyezett magánszemély vagy kereskedelmi társaság – közölte Püsök László, kiemelve, hogy a követelmények még nincsenek leszögezve, egyelőre az érdeklődési szándékot térképezik fel.
Az elkövetkezőkben kistérségi szinten előadásokat tartanak a kezdeményezésről, és tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek. Fontos kiemelni, hogy az előírás szerint kizárólag az adott gasztronómiai pont tulajdonosa, vagy annak családtagjai készíthetik el az ételeket, és az ők egészségügyi állapotát időszakosan ellenőrizni kell.
Csak olyan alapanyagokat lehet majd felhasználni, amelyeket állategészségügyileg és élelmiszerbiztonságilag engedélyeznek. A kezdeményezés célja a régiók fejlődésének elősegítése munkahelyteremtés és a turizmus fellendítése által.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.