Mik József hatékonyságra törekszik

Először választottak magyar polgármestert a Romániai Városok Egyesületének (AOR) vezetőségébe a civilszervezet nemrégiben lezajlott közgyűlésén. Mik József, a titkári teendőkkel megbízott borszéki polgármester abban bízik, hogy a befektetett munkának hozadéka is lesz, ami több uniós pályázatban és támogatásokban nyilvánul majd meg.

Mik József. Több uniós pályázatot és kormánytámogatást szeretne Fotó: AOR

Mik József. Több uniós pályázatot és kormánytámogatást szeretne Fotó: AOR

Új vezetőséget választott a Romániai Városok Egyesülete a nemrég lezajlott rendkívüli közgyűlésén – adta hírül közleményében az egyesület. Az elnöki tisztséget Mădălin-Ady Teodosescu, az Olt megyei Balș város polgármestere tölti be, alelnöknek a Máramaros megyei Szinérváralja elöljáróját, Gabriela Florica Tulburet, titkárnak pedig Mik Józsefet, Borszék polgármesterét választották. Az egyesületnek egyébként 150 tagja van Románia 217 városa közül, ezek között pedig 12 olyan város van, amelynek a polgármestere magyar.
– Nem véletlen, hogy magyar került a vezetőségbe, hiszen ez így volt méltányos, mert a PSD-s, PNL-s többség után, az RMDSZ képviseltette magát a legnagyobb létszámban – közölte lapunk érdeklődésére Mik József, hozzáfűzve, hogy kollégái őt javasolták, ő pedig elfogadta a felkérést.
Azt is elmondta, hogy az egyesület létrejöttét az indokolta, hogy a kisebb lélekszámú, városi ranggal rendelkező települések többnyire a sor végére kerülnek, amikor a kormánytámogatásokat osztják, és rendre kihullanak az Európai Unió pályázati rendszeréből is.
– Fő célunk, hogy igényeink, fejlesztésekre vonatkozó javaslataink eljussanak a minisztériumokba, nem utolsósorban nagyobb részt szeretnénk az országos költségvetésből és az uniós alapokból – ismertette az egyesület főbb törekvéseit az újonnan megválasztott titkár.
Elmondta, annak érdekében, hogy minél hatékonyabbak legyenek, körzeti irodákat szeretnének létrehozni, amelyek segítenék a városokat, információval látnák el például az aktuális pályázati kiírásokat illetően. Kifejtette, a tisztség rengeteg pluszmunkával is jár, de bízik benne, hogy mindez megtérül, ha a városok fejlődni kezdenek.

Jánossy Alíz