Miért nem így?

56

Miért nem így, ha így is lehet? Ezzel a kérdéssel jöttem haza egy kétnapos képzésről, ahol problémakezelési jó gyakorlatról tanultunk. És azzal a felismeréssel, hogy van egy módszer, ami Amerikától Ausztráliáig, Dániától Magyarországig bizonyított már börtönökben, iskolákban, menekültek és fiatalkorú bűnözők között, és itt csak most ismerkedhetünk vele… A szomorúságot is magammal hoztam, hogy a resztoratív módszer (mert erről van szó), ami a saját szükségleteink és a mások méltóságának tiszteletén, a fair play elemein, az emberi kapcsolatok, közösségek megerősítésén alapul, mennyire távol áll a mi mentalitásunktól, konfliktuskezelési szokásainktól. De bennem van a remény, az öröm is, hogy hátha, kezdetben legalább kis körökben, de változni tudunk!
Elmélettel nem terhelem a kedves olvasót, nem is tehetném, hiszen jómagam is most ismerkedem ezzel a technikával. De higgyék el, alapelvei annyira szépek, annyira egyszerűek (sokunkban benne is vannak!), hogy a módszer jóval könnyebbé tenné mindennapjainkat. Ne értsenek félre, ez nem a „vedd meg ezt a könyvet, és megváltozik az életed” történet, hanem egy szakszerű, alapos elméleti háttérrel jelentkező gyakorlat. Egy „eszköz”, ami kiválthatná a mifelénk még mindig legelterjedtebb diktatórikus, autoriter, fentről lefelé történő, gyakran megalázó, még gyakrabban hangos problémakezelési eljárást. Azt, amikor a tanár „leüvölti” a diák fejét, s azt hiszi (vajon, tényleg hiszi?), hogy ezzel megvolt a megoldás, azt, amikor az igazgató, a munkavezető ráripakodik az alkalmazottra, mert ő megteheti, és ezzel „lerendezi” a problémát, amikor szobafogságba zárjuk, kikergetjük az óráról a gyereket, mert már „mindent megpróbáltuk, és nincs mit tenni”. Amikor a munkaközösségben már annyira elmérgesedtek a viszonyok, hogy csökken a teljesítmény, növekszik a stressz okozta balesetek száma. Amikor legszívesebben feladnánk vagy megfutamodnánk. Ha varázspálcám lenne, akkor – akárcsak a mesében a szelet – minden ilyen helyre resztoratív szemléletet „fújnék”, és boldogan nézném, hogy helyreállnak a kapcsolatok, nő a felelősségvállalás, hatékony lesz a kommunikáció, a konfliktusok meg előre visznek.
Varázspálca híján megtanulom jól a módszer alkalmazását, és a szemléletet szórom a környezetemben, mint a magot. Hátha sok helyen lesz belőle virág…

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.