Melegen ajánlom

38

A nyári Pride-időszak után nehéz a felocsúdás azok számára, akik szerint többet árt, mint amennyit használ a mindenféle melegfelvonulás – leszámítva az idei kolozsvárihoz hasonlókat, ahol minden a jogokért folytatott küzdelemről, nem pedig a fajtalankodás népszerűsítéséről szólt. Így őszbe fordulva pedig valóságos felüdülés volt olvasnom az LMBTQ Erdélyben csoport tegnapi nyílt levelét: úgy tűnik, az itthoni melegek kezdenek rátalálni arra a kommunikációs formára, amely célravezető lehet.
Nyilvánvalóan van a levélben egy kis asztalcsapdosás, de csak mértékkel. Ehelyett közös problémákra hívják fel a figyelmet, és kompromisszumszagú üzeneteket továbbítanak az RMDSZ honatyáinak. Vészharangjukat mindenkinek hallania kell, az alkotmány ugyanis a családot „egy férfi és egy nő szabadon választott házasságában” határozná meg, amely „a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy neveljék, oktassák, képezzék gyermekeiket”.
Teljes mértékben megértem a melegek felháborodását, és egyáltalán nem értem, hogy ebben a megfogalmazásban hogy juthatott el idáig a tervezet. Mert e szerint nem család az önhibáján kívül gyermektelenül élő férj és feleség, nem képez családot a gyermekeivel együtt két élettárs, és ugyancsak kirekesztő ez a megfogalmazás számtalan sajátos esetre (egyik szülő vagy valamely nagyszülő által nevelt szerelemgyerek stb.). Ez nem (csak) a melegek számára hátrányos, hanem a teljes társadalmunkra nézve. Mint ilyen, mindannyiunknak felelőssége, hogy belegondoljunk a következményekbe és véleményünket eljuttassuk az érdekképviseletünknek.
Fontos tudnunk: Magyarország alkotmánya egy férfi és egy nő önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösségeként védi a házasság intézményét. A családra a nemzet fennmaradásának alapjaként tekint. A családi kapcsolat alapjának pedig a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt határozza meg.
Véleményem szerint a magyar alkotmány a házasságról tökéletesen fogalmaz: egy férfi és egy nő. Vallom, hogy minden más felállás aberráció, ezért a melegházasság szerintem nem támogatható. A felüdülésemet részben éppen ez idézte elő: ezúttal nem ezt kérik a melegek. Az LMBTQ Erdély csoport bejegyzett élettársi kapcsolatot szorgalmaz, ami viszont igenis kijár nekik! Ahogy fogalmaznak: „bejegyzett élettársi kapcsolat esetén szó sincs egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról”.
A téma több mint meleg: forró. Éppen ezért a hatályos magyar és a módosítás felé kacsintgató román alkotmány között sokan vonnak párhuzamot, ezért is emeltem ki a házasság és a család magyar alkotmánybeli meghatározását. Bár a család a magyar változatban (is) sokféleképpen értelmezhető, az azért eléggé egyértelmű, hogy ami Magyarországon házasság, az Romániában család „akar lenni”.
Szálljunk magunkba és lássuk be: részben a többértelműség, részben a hozzáállásunk miatt hajlamosak vagyunk összekeverni a fogalmakat, egybe- vagy éppen szétmosni értelmezési síkokat, és máris ott tartunk, hogy szidjuk a melegeket. Ez viszont most éppen az a helyzet, amikor rokon- és ellenszenvet félretéve csatlakoznunk kell hozzájuk.
Ne legyünk katolikusabbak a pápánál, vegyük észre, hogy a divatos apa-anya-gyermek modell sokak számára elérhetetlen vágy. Ha a parlamentben valaki netán felelőtlen szülőket akarna büntetni egy ilyen módosítással, a szavazás előtt jusson eszébe, hogy ártatlan gyermekeket is büntetni fog vele.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.