Méhész- és Méznap másodszorra

21

A méz az ember egészségének megőrzésében fontos szerepet játszik, de a méhek egyéb módokon is hozzájárulnak az egészségünkhöz. Többek között ezt is üzente a második alkalommal megszervezett Méhész- és Méznap Gyergyó­szent­miklóson.

A mézet és a méhészeti termékeket népszerűsítették. Egészségünkre

Másodszorra is megszervezte a Gyergyói Mé­hészek Egyesülete a Gyu­la­fehérvári Ca­ri­tas Vidékfejlesztéssel közösen a Méhész- és Méznapot. Érdekes program várta szombaton mindazokat, akiket érdekel a méhészet vagy szeretik a mézet.
Tapasztalatot cseréltek a gyer­gyói méhészek és távolabbról érkezett vendégek, de előadásokra is sor került: Csuja László magyarországi méhbiológus sok érdekességet és tanácsot megosztott a közönséggel. Mezei Attila gyergyói méhész látványkaptárja idén is sok érdeklődőt vonzott, és az apiterápiáról is beszélt a résztvevőknek. Mint elmondta, a méhek – a méz számtalan jótékony hatása mellett – gyógyítanak a mérgükkel is, valamint a kaptárlevegő is igen jótékony hatású, s ezt a nyugati országokban már egyre többen felismerték, nálunk viszont még gyerekcipőben jár az effajta gyógyítás. A méhméreg az idegrendszerre és a szívre is jó hatással van, reumatikus fájdalmak, ízületi gyulladások, ideghártya-gyulladás esetén használják. A hétköznapokban alkalmazható tudnivalókról is beszélt – például arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk méhcsípés esetén: a fullánk eltávolítása után a bőrfelületet leghamarabb szappannal vagy sárral kell bekennünk, hogy semlegesítse a savas hatást, enyhítve a fájdalmat.


A rendezvényen több méhész kínálta termékeit, különleges mézeket is lehetett venni, például levendula aromájút. A rendezvényen lovaglás és különböző foglalkozások várták a gyerekeket. Ez alkalommal a Caritas látványsajtműhelye is látogatható volt.
A Gyergyói Méhészek Egyesülete elismerése jeléül Ezüstkaptár-díjat adományozott Mezei Attila és Hobaj Árpád méhészeknek. Mint elhangzott: ez volt Gyer­gyószentmiklós legédesebb rendezvénye, s az érdeklődésnek köszönhetően jövőre ismét szeretnék megszervezni.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.