Megújulnak a székelyudvarhelyi játszóterek

49

Elkezdték a Tábor lakótelepi játszótér átépítését, teljes körű felújítását. A városvezetés és a munkáért felelős helyi cég nagyon szépet, példamutatót akar megvalósítani, ami a többi játéktér rendbetételéhez is irányt mutat. Ha az időjárás engedi, idén még egy Bethlen negyedi létesítmény is megszépül. Tény ugyanakkor, hogy ebben az ütemben sok-sok év kell az összes székelyudvarhelyi játszótér rehabilitálásához.

Programszerűen újítják fel a játszótereket. Sok van, több évbe telik Fotók: Asztalos Ágnes

A Nagy-Küküllő parti városban igazából mindössze két olyan játszótér van (a Dávid Ferenc téren és a városi parkban lévők), amelyek többé-kevésbé megfelelnek a mai követelményeknek, biztonsági előírásoknak. A többit hosszú időn át elhanyagolták, vagy legfeljebb egy-két játékelem, pad elhelyezésével, festéssel, javítgatással próbáltak szépíteni a helyzeten. A bő egy éve regnáló MPP–EMNP többségű városvezetés már a kampány során megígérte a játszóterek állapotának rendezését.

Lassan, de biztosan
A munkagépek tegnap már kora reggeltől dolgoztak a Függetlenség út és Tavasz sétány között található, mintegy 550 négyzetméteren elterülő játszótéren, 10 órakor ugyanott tartottak tájékoztatót a Megújulnak játszótereink elnevezésű programról.
Szarvas Zsuzsanna koalíciós tanácsos elmagyarázta, hogy alaposan előkészítették a programot, felmérték a meglévő létesítmények állapotát, majd a tervezést megelőzően édesanyákkal, szakértőkkel konzultáltak, más váro-
sokban tekintettek meg modern, jól működő játszótereket.
– Úgy gondoljuk, hogy nem a kampány hajrájában vásárolt néhány játékelem, hanem a folyamatos, megtervezett fejlesztés bizonyítja majd, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekekre, a családokra – mondta az önkormányzati képviselő. Szarvas elismerte, hogy a város játszótereinek zömében az alapvető infrastrukturális feltételek sem adottak az önfeledt, biztonságos játékhoz, és bízik benne, hogy 2020-ra már legalább 8-10 modernizált létesítménnyel tudnak majd büszkélkedni.

Nem megy veszendőbe a régi
A megújuló Tábor lakótelepi játszótér – bár elemei régiek, elavultak – az egyik legrendezettebb létesítmény: kerítés veszi körül, és minden éjszakára a lakószövetség bezárja. Éppen ezért esett a választás erre, mert a továbbiakban, a korszerűsítés mellett legalább annyira fontos, hogy állandó gazdája legyen egy-egy játéktérnek. Ezt már Jakab Attila városmenedzser mondta, aki előrevetítette, hogy minden felújított térnek nyitásrendje, rendszabályzata lesz, a játékelemeken pedig feltüntetik, hogy milyen korosztálynak ajánlott. Telefonszámot is kifüggesztenek, hogy ha a lakók bármilyen meghibásodást észrevesznek, azonnal értesíthessék az illetékeseket.
– A mostanitól különböző, természetesebb, zöldebb, sokkal biztonságosabb környezetet alakítunk ki, elsőként ennél a játszótérnél. Az elemek kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektettünk a minőségre – tette hozzá a városmenedzser. A leszerelt, de még jó, használható játékelemeket ideiglenesen más játszótereken állítják fel, illetve a Szent Ferenc Egyesületnek adományozzák.

Helyi cég végzi a felújítást
Az alapoktól újul meg minden játéktér, a munka során nagy figyelmet fordítanak a felület kialakítására.
– Biztonsági gumiszőnyeget csak ott alkalmazunk, ahol szükséges, máshol két éve gondozott és nyírt gyepszőnyeget terítünk le, ami alá öntözőrendszert telepítünk, hogy a folyamatos gondozása biztosított legyen. Színes, minőségi térkővel borított járdát is kialakítunk és a különböző felületeket szintbe hozzuk. A gumiszőnyeget betonalapra ragasztjuk fel – sorolta Angi Attila, az EG Transyl-van Landscape Kft. vezetője. Megtudtuk még, hogy a pingpongasztal marad, azon kívül pedig sok szokványos, de újszerű elem is kerül a játszótérre. Egyensúlyfejlesztő játékokat, mászkálókat, háromféle hintát, több csúszdát szerelnek fel, lesz kisebb homokozó, rajztábla, kirakós játék, és a nagyobbak, illetve felnőttek kedvéért sakktábla is. Padokat, szemeteskukákat helyeznek el – mindezt minőségi fából. A meglévő kerítés mellé dísznövényeket telepítenek. A játékelemeket engedéllyel rendelkező szakcégektől rendelték meg, és mindenben betartják a játszóterekre vonatkozó szigorú szabályokat – tudtuk még meg a tervezést, kivitelezést elnyerő cég vezetőjétől.
A Tábor lakótelepi játszóteret egy hónap alatt modernizálják, utána kezdik el a munkát a Szabók utcai létesítményen. Jakab Attila városmenedzser még elmondta, hogy összesen 168 ezer lejt költenek a Megújulnak játszótereink program első szakaszára.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.