Megnyílt a 63. Frankfurti Autószalon – Seregszemle a javából

27

Az autóipart, pontosabban egyes neves gépkocsigyártókat megrázkódtató eseményeket követően és a jelek szerint a kiútkeresés jegyében nyílt meg kedden, szeptember 12-én a 63. Frankfurti Autószalon, a világ legnagyobb autóipari szakvására (IAA – Internationale Automobil-Ausstellung). A szokás szerint az első két nap során csak a sajtó számára, majd azt követően csütörtökön megnyíltak a kapuk a nagyközönség előtt is. Egyébként a szalont Angela Merkel német kancellár nyitotta meg.

Sok az érdeklődő a Dacia Duster standnál

A múlt kedden és szerdán a közel 10 000 akkreditált újságíró tájékozódhatott az újdonságokról, az újításokról, alaposan szemrevételezve a bemutatott járgányokat, illetve részt vehetett a 80 megszervezett sajtókonferencián és egyéb eseményen. Az érdeklődők számára szeptember 27-ig nyitva tartó seregszemlén 30 ország 781 kiállítója mutatja be újdonságait azok között lévén több mint 300 járgány. Megemlítendő azonban az is, hogy a kiállítók száma mintegy 28%-kal kevesebb, mint a legutóbbi szalonon, és jó néhány márka hiányzik a kiállított járművek közül. Ezek között említhető az Alfa Romeo, a DS, a Fiat, az Infinity, a Jeep, a Nissan, a Peugeot, a Mitsubishi vagy a Volvo. Egyébként egyes neves márkák távolmaradása nem megy újdonságszámba, így történt ez a tavaly a Párizs Motor Show esetében is. Egyes szakelemzők szerint előbb-utóbb megszokottá fog válni egyes márkák távolmaradása, ami nehezen érthető meg, hiszen minden egyes autógyárnak végső soron közvetlen érdeke a megfelelő tájékoztatás és tájékozódás, a potenciális piaci érdeklődés feltérképezése, számbevétele. Ugyanakkor megmutatkozik egy másabb tendencia is: egyes autómárkák jelen vannak másabb orientáltságú kiállításokon. Így történt például a Ford esetében, amely jelen volt a Milánói Nemzetközi Bútorvásáron, valamint a Barcelonai IT-ipari Nemzetközi Kiállításon. A Frankfurti Autószalonban kiállított újdonságok között vannak olyanok is, amelyek már úgymond „átestek” a bemutatkozáson. Így például a Skoda Karoq, amelyről a leplet nemrégiben rántották le Stockholmban vagy a Seat Arona, amelyet egyes szakújságírók már kipróbálhattak a frankfurti rendezvényt megelőzően.
Körülményes és talán elhamarkodott is lenne értékelni a frankfurti vásárt. Szakújságírói híradások, szakelemzői vélemények szerint az autógyárak útkeresése során egyre inkább előtérbe kerülnek a SUV-ok, a városi terepjárók, illetve a Crossoverek (is). Azok közt újólag fellelhetők első látásra is (mármint a látvány alapján) tetszetősnek és vonzónak ígérkező járgányok, egyszersmind bővebb felszereltséget és igen változatos motorizációt kínálva. Kétségtelen, hogy e tekintetben a gyártók számolnak a potenciális ügyfeleik „vásárlóerejével” is, s ilyenképpen nem véletlen az, hogy egy ilyen típusú személygépkocsi esetében is az alapmodell és a csúcsmodell között akár 10 000 eurós árkülönbség is lehet. (És nem Mercedesről vagy Audiról van szó, hanem középkategóriába tartozó márkákról.) Ilyen összefüggésben akár a hazai gyártmányú Dacia Dusterre is utalhatunk, amelyből eddigelé a hazai és a külföldi piacokon több mint egy milliót értékesítettek, s az az iránti kereslet továbbra is élénk.

Tumultus a standnál
Arról már hírt adtunk, hogy a mioveni-i autógyár is jelen lesz a Frankfurti Autószalonon az újgenerációs Dacia Dusterrel. Arról már ismertetők és felvételek jelentek meg Európa-szerte, de ennek ellenére a Dacia márka frankfurti standjánál a múlt kedden nagyon nagy tumultus volt. Egyik szakújságíró szerint az új Duster „valahogy finomabbnak is tűnik, mint az elődje”. Lehet, hogy fején találta a szöget, mert valóban nem olyan, mint az elődje. A géptetőbe pluszéleket vasaltak, átrajzolták a maszkot, valamint a fényszórókat. Ugyanakkor eltűnt az ajtókon futó ív, az övvonal magasabbra került, a műanyagozást pedig tetszetősebben oldották meg. Lényeges hátul is a változás: a hátsó lámpa az eddigi álló forma helyett már a lekerekített sarkú négyzethez közelít. A műanyagozás tekintetében azonban fenntartások fogalmazódtak meg egyes szakújságírók részéről annak minősége és várható élettartama tekintetében. Ha már a kifogásoknál tartunk, akkor utalnunk kell arra is, hogy sokan furcsállják a tempomat és a sebességlimiter kapcsolóinak a kézifékkar alá való elhelyezését, az összkerékhajtás kapcsolójának a szomszédságába. Emlékeztetnénk arra is, hogy az új Dustert két-két benzines és dízelmotorral hozzák majd a piacra. A benzines palettát az SCe 115 (akár LPG-vel is) és a TCe 125 alkotják mindkettő kézi váltóval, de választható az első- vagy összkerékhajtás. Dízelből a 90 lóerős dCi csak elsőkerékhajtásos, ám a 110 lóerős megrendelhető négykerék-meghajtással is. A dupla kuplungos (EDC) automata váltó csak az első kerekes 110 lóerőshöz „dukál”. A különleges felszerelések listája is kibővült, egyebek között többnézetes tolatókamerával, holttérfigyelővel, függönylégzsákkal és automata klímával. A mezőnyében olcsónak számító Duster iránt feltételezhető, hogy fokozódni fog az érdeklődés. Így például komoly kihívója lehet a Suzuki Vitarának. A nagy kérdés azonban az, hogy miként fog alakulni az árazás. Erről Frankfurtban a Renault illetékesei nemigen kívánkoztak nyilatkozni. Egyesek azt állítva, hogy az egyelőre konfidenciális. Előzetesen olyan félhivatalos értesülések láttak napvilágot, hogy a hazai piacon az új generációs Duster vásárlói árai nem(igen) fognak emelkedni, de olyanok is, miszerint némi drágulásra mégiscsak lehet számítani. Amúgy a piacra dobás a jövő esztendő első hónapjaiban várható, s azt megelőzően bizonyára ismeretessé válnak a majdani árak is.

Kifinomultabb stílusú
A Ford EcoSport modell 2014-ben mutatkozott be, s azóta 150 ezer talált gazdára az európai piacokon. Egyébként ezt a modellt azóta is Indiában szerelték össze akárcsak ezután, de értékesítésére ezentúl csak az ázsiai és amerikai piacokon kerül sor. Igen, mert az új generációs Ford EcoSport a Ford romániai craiovai gyárának a szerelővonalairól kerül le ezentúl, s azok közül a legelső be is mutatkozott a Frankfurti Autószalonon. A sorozatgyártás ugyan még nem kezdődött meg, az az év vége felé lesz esedékes, a piacra dobás pedig legkésőbb a jövő esztendő első hónapjaiban be fog következni. Egyébként a Ford Románia illetékesei szerint 2018-ban át szeretnék lépni a
100 000-es küszöböt, azaz ennyi Ford EcoSport összeszerelésére számítanak. A Frankfurtban bemutatott modell piaci szakértők véleménye szerint sokoldalúbb, rugalmasabban variálható és kifinomultabb stílusú lett, és ezt a járművet modernebb technológiával szerelik fel. Első ízben jelentkezett például a terepen és a közúton egyaránt jobb tapadást kínáló Ford Intelligens összkerékhajtás, amihez az új, korszerű, 1,5 literes EcoBlue dízelmotor kapcsolódik 125 lóerős teljesítményével. Úgy tudni, hogy a modell a többszörösen díjnyertes EcoBoost benzinmotorjával is megvásárolható lesz majd, ami háromféle – akár 140 lóerős – teljesítménnyel is elérhető. A stílus tekintetében a mostani EcoSport a közepes méretű Kuga és a nagy méretű Edge stílusát idézi. Az érdekesség kedvéért: az autó színkínálatában 12 látványos fényezés szerepel. A kabin komfortját „lebegő hatású” nyolccolos érintőképernyő és fűthető kormánykerék fokozza. A járgány vezetősegítő rendszerei között szembesülhetünk a sebességkorlátozások betartását elősegítő Állítható Sebességhatárolóval Kiegészített Sebességtartó Automatikával, valamint a magabiztos parkolást garantáló tolatókamerával. A majdani vásárlók automatikus távfénykapcsolást és esőérzékelős ablaktörlőt is rendelhetnek, akárcsak holttérfigyelőt, egy új 4,2 colos digitális műszeregységet, fűthető és motorosan behajtható külső visszapillantó tükröt, SYNC3-csatlakozást, valamint egy kimondottan az Ecosport modellhez kalibrált prémium minőségű B&O Play hangrendszert. A Ford Motor Company egyik illetékese szerint a mostani „új EcoSportot minden szempontból a kompakt SUV vásárlók legjobb elvárásaihoz formáltuk”. A Renault Captur és az Opel Mokka X vetélytársának ígérkezik az európai piacokon az EcoSport. De hogy milyen versenytársnak, abban talán meglesz a nem kis szerepe az árnak is, az viszont még egyelőre nem ismeretes…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.