Megmutatni értékeinket

27

A tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is megszervezi a csík­som­lyói Áradat Egyesület a Szakrális Művészetek Hete eseménysort, azzal a nem titkolt céllal, hogy a Csíksomlyóra látogató nagyszámú zarándok és turista a kegytemplom nyújtotta élmény mellett ismerkedjen meg a térség kulturális kínálatával, művészeti életével is. Az eseménysor hétfőn tárlatnyitóval kezdődött, de szerepel a programban koncert, irodalmi produkció is.

Fr. Urbán Erik, a kegytemplom igazgatója megnyitja a rendezvénysort. Szakralitás a hétköznapokban Fotó: László F. CSaba

Dragonits Márta belsőépítész kezdeményezte még 2007-ben az Ars Sacra Fesztivált, amely a nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat hozadéka. A szervezők célja „a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez”. E cél megvalósítása érdekében felhívással fordulnak évente Magyarország legnagyobb múzeumaihoz, kulturális központjaihoz, galériáihoz és művészekhez, hogy önkéntesen csatlakozzanak a rendezvénysorhoz, s hogy az évente megjelölt témához kapcsolódva, ingyenesen tegyék a nagyközönség számára elérhetővé programjaikat: képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, különböző gyermekprogramokat.
– Az Áradat Egyesület révén tavaly Csíkszereda is csatlakozott a rendezvénysorozathoz – emlékeztetett Hegedűs Enikő művészettörténész, a csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete eseménysorának egyik kezdeményezője.
Csíksomlyón a program már hétfőn megkezdődött a Jakab Antal Házban Xantus Géza képzőművész tárlata megnyitójával. Hegedűs Enikő megjegyezte, hogy a művész az Ars Sacra Fesztivál magyarországi rendezvényein való részvételre kapott meghívást, azonban ezúttal a hazai helyszínt választotta.
A programok a hét végén sűrűsödnek. Szombaton zajlik a Nyitott Templomok Napja, amelynek keretében Ambrus Zsuzsanna pszichológus, mentálhigiénés szakember vezetésével Mária keresztútját járhatják végig az érdeklődők 11 órától a Kis-Somlyó hegyén található Kálvárián; du. 3 órától a Szent Kereszt-templomban Irgalmasság órája címmel imaóra zajlik Bogács Éva és a Búzamag közösség tagjai vezetésével; este 7 órától a csíksomlyói kegytemplomban szentmisét tartanak, ezt követően nyitott, vezetett, dicsőítő szentségimádáson vehetnek részt az érdeklődők Simó Irma pszichológus, művészetterapeuta vezetésével és a Band’Ora zenekarral.
Ugyancsak a szombati program része du. 6 órától a Csíki Moziban Tarjányi Krisztina Irma színésznő Nagyot tett velem Ő… című előadóestje, a zenei kíséretet Swetlana Meerman-Muret francia zongoraművész és Emma-Marie Kabanova dán–brit hegedűművész biztosítja.
Jövő hétre is számos tartalmas programot kínálnak a szervezők: hétfőn du. 6 órakor a Megyeháza Galériában nyílik László Dániel festőművész Mária út című egyéni tárlata. A kiállítást Hegedűs Enikő nyitja meg, közreműködik a Codex régizene-együttes. Kedden Szent László alakja címmel nyílik Kristó Róbert fotóművész kiállítása a Jakab Antal Ház Caritas-teázójában, ugyancsak du. 6-tól, este fél 8-tól pedig a kegytemplomban az Orgona és énekszó című produkció keretében Bach-, Pachelbel-, Mozart- és Vivaldi-művek csendülnek fel Faluvégi Chripkó Krisztina szoprán és Lászlóffy Árpád Ádám orgonista előadásában. Szerda este fél 8-kor a kegytemplom biztosít méltó teret Györfi Erzsébet Istentől választott népek, mindnyájan egybegyűljetek… című, Kájoni János Cantionale Catholicum gyűjteményéből összeállított műsorának, közreműködik Molnár Anna és Bíró János. Csütörtökön du. 6-tól a felnőtteket hívja rendhagyó irodalomórára Sárközi Sándor piarista szerzetes a Jakab Antal Ház K-termébe, előadásának címe: A Himnusz nyomában. Kölcseytől Kodályig. Ugyancsak csütörtökön az Emberek és istenek című francia filmdrámát vetítik a Jakab Antal Ház K-termében.
– A rendezvénysorozattal szeretnénk a közönség figyelmét értékeinkre irányítani – hangsúlyozta Hegedűs Enikő. – A szakralitást a liturgián túl tágabb értelemben is megélhetjük, ehhez szeretnénk hozzájárulni a rendezvénysorozat kínálta programokkal – fűzte hozzá.

Sarány István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.