Megáldották a felújított orgonát

37

Névadójának ünnepén megáldották a Szent Miklós-temp­lom felújított orgonáját. A búcsús szentmisén a gyergyó­szentmiklósiakkal együtt ünnepeltek a testvérvárosok képviselői és a városba érkezett vendégek.

Megáldották a Szent Miklós-templom felújított orgonáját Fotó: Nagy Levente

Ünnep volt a főtéren az elmúlt napokban, a művelődési központban, a jégpályán, most elérkezett az idő, hogy az istenházában is ünnepeljünk – így köszöntötte a Szent Mik-
lós-templomban összegyűlteket Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános. A szentmise elején megáldották a felújított és bővített orgonát, hogy az ünnepi szertartáson már a megújult hangszer szólalhasson meg. A főesperes köszönetet mondott Földi László egykori ceglédi polgármesternek a támogatásáért. Mint elmondta, a jelenleg országgyűlési képviselőként tevékenykedő politikus már huszadszor jött el Gyergyószentmiklósra, néhány évvel ezelőtt pedig ő volt az, aki az első pénzösszeget átadta annak érdekében, hogy az orgona felújítása elkezdődhessen. Hargita Megye Tanácsának támogatását is köszönte a plébános, ugyanis a szükséges pénz nagy részét biztosították, emellett pedig mindenkinek köszönetet mondott, aki adakozott a templom és az orgona felújítására. Mint elhangzott, a hangszer belső szerkezetét Pap Zoltán orgonaépítő és csapata újította fel. Istennek ajánlották az orgonát, hogy hangja kíséretében összhangban énekelhessék a hívek a dicséretet és az imát. Az áldást követően Papp Attila orgona szakos hallgató szólaltatta meg a hangszerek királyát.
A csúcsíves stílusú szekrénybe foglalt orgona egyébként 1877-ben ajándékként került a templomba. A leírások szerint a város szülöttje, Fogarasy Mihály püspök adományozta azt, készítője pedig a híres orgonaépítő mester, Kolonics István volt. A hangszert húsz évvel ezelőtt felújították, de ismét megérett a javításra és bővítésre, annak érdekében, hogy hangversenyek megtartására is alkalmas legyen, s még színvonalasabb zenét biztosítson a híveknek.
Az orgona megáldása után folytatódott az ünnepi szentmise, Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök volt idén az ünnepi szónok. Megtartották a hagyományos körmenetet is gyergyó­szentmiklós védőszentjének tiszteletére. Szent Miklós fából készült szobrát idén is ökrös szekéren vitték, felvonultak a gyergyói településekről érkezett keresztalják, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus Vörös Köpenyesek, egyházi és közéleti elöljárók, vendégek és helybéliek.
Tegnap délután szintén a Szent Miklós-templom adott helyet a Gyergyóból elszármazott zenészek jótékonysági hangversenyének.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.