Még 250 állattartó várja a pénzt

52

Kétszázötven gazda kivételével valamennyi Hargita megyei állattartónak folyósította a tavalyról elmaradt állattenyésztési támogatásokat az APIA. A napokban pedig már az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetése is elindult.

Szénát takaró idős házaspár Csinódon. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat is folyósítja az APIA Fotó: Domján Levente
Szénát takaró idős házaspár Csinódon. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat is folyósítja az APIA Fotó: Domján Levente

A támogatásra jogosult Hargita megyei gazdák 98 százalékának folyósította eddig a 2015-ös esztendőre járó állattenyésztési támogatásokat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – mondta el lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója. Hozzátette, a kifizetésre váró állattartók listáján Hargita megyéből már csupán 250 gazda neve szerepel: ők – a különböző felmerült problémák megoldását követően – még szeptember folyamán hozzájuthatnak a megillető összegekhez.
Haschi András szerint a legtöbb gazda esetében a támogatások folyósítása a farmátadás miatt késik, a farmtranszferes eseteket kezelő APIA-s számítógépes programmodul ugyanis még nem készült el, jobban mondva „fejlesztés alatt áll” – de ez már abból a válaszpontosításból derült ki, amit a napokban az APIA az ellenőrzés alatt álló támogatási kérelmek kapcsán az Agrointel.ro kérdésére küldött. A kifizetési ügynökség válasza szerint a gazdaságátadás országos szinten közel ötezer gazdálkodót érint, közülük a 2015-ös támogatások kifizetésére még 2400-an várnak.
Időközben ugyanakkor az agrár-környezetgazdálkodási támogatások folyósítása is elkezdődött: Hargita megyéből az új, 2014–2020-as Vidékfejlesztési Program szabályai szerint kínált agrár-környezetgazdálkodási csomagokat és ezzel járó plusztámogatásokat 3 ezer gazda igényelte. A gazdák az agrár-környezetgazdálkodás 1-es csomagja – a magas természeti értékű gyepterületek művelésére – keretében hektáronként 124 euróra (556 lejre), a kaszálók hagyományos, kézi kaszálásos művelését ösztönző 2-es csomag keretében hektáronként 58 euróra (260 lejre), a haris madár védelmére kínált 3-as csomagban hektáronként 209 euróra (936 lejre), míg a másodvetésű, zöldtrágya-támogatásként igénybe vett 4-es csomag révén hektáronként 130 euróra (582 lejre) jogosultak.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.