Már csak tíz iroda bérelhető

22

Az irodák zömét már kivették a Hargita Business Centernél (HBC). Főleg az IT-szektorban tevékenykedő cégek haraptak rá az inkubátorház szolgáltatásaira, van közöttük olyan is, amely négy irodahelyiséget bérel. Vállalkozások közti együttműködésre is van már példa.

Jó áron korszerű irodát. Még vannak kiadó felületek Fotó: Internet / Facebook

Bár eredetileg 48 irodahelyiségről írtunk a székelyud­varhelyi inkubátorház kapcsán, Szakács-Paál István, a HBC ügyvezető igazgatója felvilágosított, hogy átalakításokat láttak szükségesnek, illetve a menedzsment is elfoglalt néhány szobát, így végül 40 korszerűen felszerelt, bebútorozott irodát „dobtak piacra”. Két helyiséget összenyitottak, abból lett a közös konyha – mondta el Szakács-Paál. Az első emeleti, majd a földszinti szobák voltak a legkelendőbbek, harmincnak már van gazdája, tíz még kiadó.
– 24 vállalkozóval kötöttük meg a bérleti szerződéseket, ők már ebben a hónapban fizetnek az irodákért. A programok valójában csak szeptember közepén indulnak be, de az már biztos, hogy legkevesebb 79 személy fog dolgozni az inkubátorházban – tájékoztatott az ügyvezető.
Megtudtuk, hogy a beköltöző cégek 40 százaléka az IT-szektorból érkezik, továbbá több kreatív reklámügynökség igényelt felületet, de könyvelőcégek, gyermekoktatással, épületgépészettel foglalkozó vállalkozás is fog itt dolgozni. Nemcsak székelyudvarhelyiek használják ki a fiatal vállalkozásokat támogató lehetőséget, hanem vidékről – Székelykeresztúrról, Felső­boldogfalváról, Bögözből – is érkeztek jelentkezők.
A június végén meghirdetett egy hónapos preinkubációs időszak alatt – amikor a jelentkezőket várták, de segítettek is a szükséges feltételek teljesítésében – leginkább a cégalapításhoz igényeltek támogatást a fiatal vállalkozók. (Akik valóban annyira fiatalok, hogy – amint Szakács-Paál fogalmazott – ő a maga 32 esztendejével az egyik legidősebbnek számít az épületben.)
Az ügyvezető igazgató ígéretes kezdetnek látja az inkubátorház gyors benépesülését, akárcsak azt, hogy már két cég közti együttműködésről is van tudomásuk. Elmondta, hogy ősszel, amikor igazán beindul a munka, megnyitót is szeretnének tartani. Addig is kedvező feltételekkel, a piaci árnál alacsonyabb bérekkel (négyzetméterenként 3,90–4,50 euró) várják a 3 évnél nem régebbi cégek jelentkezését. A II. Rákóczi Ferenc utcában található modern épület második emeletén vannak még kiadó irodák. Az érdeklődők minden hasznos információt megtalálnak a HBC honlapján (www.hbc.hargitamegye.ro).

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.