Már a kutyák is berekedtek

Az önkéntes tűzoltók beszámolója szerint tegnap éjszaka öt medvét kergettek el Bögöz határairól: egy anyát két boccsal és két süldőt. Az állatok elriasztásába bekapcsolódtak a helyi lánglovagok is, akik a székelykeresztúri és székelyudvarhelyi vadászokból összeverbuválódott csoport mellett azt szeretnék, ha sikerülne elkergetni az egész falut rettegésben tartó medvéket.

Bögözben esteledés után, éjszaka lesz igazán hangos a település, mert a falusiak riasztani próbálják a vadakat, van úgy, hogy egy időben több helyről is. Tegnapra virradóan végre kiderült, hogy szám szerint 5 medve rója a település ösvényeit, jár a kertek alatt, dézsmálja a majorságot és időnként kitéved az országútra is – írja a polgármesteri hivatal közleménye. A községvezetés az elmúlt napok „medvejárása” után megtette a szükséges intézkedéseket és összehívta azt a bizottságot, ahol az érintett gazdák és a hivatalos szervek képviselői találkoztak. A hivatali tájékoztató szerint mindenki a másikra mutogat, senki sem hibás, és senki nem tehet semmit. Pontosabban, aki tehetne, oda nem ér el a bögöziek panasza, vagy csak nem hallják meg. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület, a polgármesteri hivatal és a megyei állategészségügyi igazgatóság képviseltette magát, de az erdészet és erdőgazdálkodás részéről is a papírra kerültek az aláírások. A gazdák azt kérték, hogy kárpótolják őket és tegyenek valamit, hogy megfékezzék a medvéket. Szilágyi Ferenc alpolgármester szerint nincs nagy esély arra, hogy előrelépés lesz az ügyben, a kár csak gyűl, de „sem a környezetvédelem, sem a vadásztársulat nem tehet semmit, ameddig törvényi szabályozást nem szavaznak meg a honatyák”.
A faluban 14 házhoz járt be a medve, nyolc család képviseltette magát a találkozón. Legutóbb Gál Imre portáját is meglátogatta a nagyvad, de mivel elővigyázatosságból a szomszédban történt medvetámadás után levágták a tyúkokat, csak üres ólat talált. A csűrről 4 méter hosszúságú szegydeszkákat szedett le, hogy be tudjon menni a tyúkketrechez, de nem járt szerencsével, úgyhogy kisebb kárt hagyva maga után, távozott. Az udvaron kutya is van, de „az a gyakori medvejárás miatt annyit ugatott már, hogy be van rekedve”.

HN-információ