Magyar klasszikusok és kortárs világirodalom az élen

150

A szerzők közül Jókai Mór, Szabó Magda, Wass Albert és Leiner Laura bizonyultak a legnépszerűbb íróknak a megyei könyvtár májusban elindított az Év olvasmánya című olvasásnépszerűsítő programjában. A könyvek között pedig Jókai Mór Az arany ember és Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényeit jelölték meg a szavazók mint legnépszerűbb olvasmányokat. A novemberben zárult szavazás összesített eredményét tegnap este ismertették a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai.

A megyei könyvtárban ismertették a felmérés eredményét Fotó: Balázs Árpád
A megyei könyvtárban ismertették a felmérés eredményét Fotó: Balázs Árpád

Idén májusban Az év olvasmánya címmel kétnyelvű olvasásnépszerűsítő programot indított útjára a Kájoni János Megyei Könyvtár a Hargita Népe napilap közreműködésével. Az intézményhez beérkező szavazatok összesítését követően tegnap este hirdetett eredményt a könyvtár.
– Fontosnak tartom elmondani, hogy a felmérés nem reprezentatív jellegű, a programot elsősorban az olvasást népszerűsítő, figyelemfelkeltő játéknak szántuk – mondta Péter Katalin.
A könyvtáros által összesített statisztikai adatok szerint a játékban összesen 484-en vettek részt, ebből 43 román ajkú szavazó volt. A szavazók három kategóriában (magyar irodalom, világirodalom és román irodalom) kellett megjelöljék azt a könyvet, illetve szerzőt amely, aki az elmúlt évben a legnagyobb élményt nyújtotta számukra.
– A világirodalmi alkotások közül a legnépszerűbb Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című könyve, illetve Emily Brontë Üvöltő szelek című regénye, majd Antoine de Saint-Exupéry A kis­herceg és Gabriel García Már­quez Száz év magány című műve folytatja a listát – kezdte a szavazás kiértékelését Péter Katalin könyvtáros.
A magyar nyelvű könyvek közül legtöbben Jókai Mór Az arany ember című regényét, Veress Albert Életszilánkok című önéletrajzi írását, Szabó Magda Az ajtó című regényét, majd Dragomán György A fehér király című kötetét jelölték meg az év olvasmányaként.
– Hozzá kell tennem, hogy a könyvtári kölcsönzések számát tekintve és a játékban megadott olvasmánycímek népszerűségét fi­gyelembe véve jelentős eltérések vannak a felmérésben. Úgy tapasztaltuk ugyanakkor, hogy olvasóink körében újszerű volt ez a kezdeményezés és sokan nem szívesen mondtak véleményt, vagy ha igen, nem az elmúlt évek olvasmányélményét osztották meg velünk – tette hozzá a könyvtáros.
A legnépszerűbb szerzők összesítésében Jókai Mór, Szabó Magda, Wass Albert, Leiner Laura, Márai Sándor, Gárdonyi Géza szerepel. A könyvtár munkatársai szerint az olvasásnépszerűsítő program sikerességét befolyásolta az is, hogy adott településeken milyen szakemberek dolgoznak, mennyire népszerűsítették a programot.
A legtöbb szavazat Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson, illetve Maroshévízen gyűlt össze.
– Azon túl, hogy látványosan sok házi olvasmány szerepel a szavazók által megjelölt címek között, a játék következtetéseként azt mondhatom, inkább kortárs világirodalmat olvasnak az emberek és jóval kisebb a magyar irodalom iránt érdeklődők száma – fejtette ki Péter Katalin.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek