Magasabb bér a köztisztviselőknek

44

Nő a városháza dolgozóinak bé­re, a tanácsosok illetménye is emelkedik Gyergyó­szent­miklóson – erről rendkívüli tanácsülésen döntöttek. Már augusztusban több pénzt vihetnek haza az érintettek.

Nagyobb bért vihetnek haza a városháza dolgozói Fotó: Jánossy Alíz

Rendkívüli ülésen döntött a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a köztisztviselők béremeléséről, ami egy törvénymódosítás miatt vált lehetségessé. Nagy Zoltán polgármester elmondta, a július elsejétől életbe lépett bérezési törvény kapcsán többször egyeztetett a csíkszeredai és székelyudvarhelyi polgármesterrel, és abban egyeztek meg, hogy ősztől emelik a béreket. A kormánytól azonban időközben pontosítás érkezett, amely leszögezi, hogy már ettől a hónaptól emelni kell, ezért terjesztették a tanács elé a határozattervezetet. A városvezető kiemelte, az új bérrács összeállításánál nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az azonos munkakörben dolgozók közötti bérkülönbségek megszűnjenek. Átlagosan 22 százalékos béremelésnek örvendhetnek az érintettek. A polgármesteri hivatalnál ezentúl a legalacsonyabb bérük a nyolc osztályt végzett szakképzetlen munkásoknak lesz, ők minimálbért kapnak, a legnagyobb bruttó bér pedig 3500 lej a hivatalnokok körében. A polgármester bruttó bére 9400, az alpolgármesteré 7900 lej, erről nem helyi szinten döntenek, hanem törvény által meghatározott – hangzott el. A tanácsosok illetménye is emelkedett, mostantól akik minden bizottsági egyeztetésen és tanácsülésen megjelennek, azok bruttó 940 lejt kapnak havonta.
A tanácsülésen döntöttek arról is, hogy a Gyilkostó üdülőtelep fejlesztése érdekében a város Hargita Megye Tanácsával közösen fejlesztési társulást hoz létre, vezetőségébe pedig három megbízottat küld Gyergyószentmiklós. Arról is határoztak, hogy a tizedik Székelyföldi Lovasünnep szervezésébe is társul az önkormányzat, a rendezvény költségvetésének negyed részét vállalja. Módosították az idénre tervezett beruházások listáját, többek között a Tinka-malom szomszédságában vásárolnak területet, és a fűtőmű rendbetételét is tervbe vették, erre 300 ezer lejt szavaztak meg.

[box type=”shadow” ]Megszavazták a béremelést Székelyudvarhelyen is

A július 31-i, hétfői rendkívüli tanácsülésen fogadták el a köztisztviselők bérének kiegyenlítéséről szóló határozattervezetet a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők. A megszavazott tanácshatározatban a minimálbér összegéhez viszonyították a bérszorzókat, ez alapján határozható meg a hivatali dolgozók bruttó fizetése. A határozat célja az azonos beosztásban és munkaköri felelősségszinten dolgozó városházi alkalmazottak bérének azonos szintre való emelése, mert az elmúlt évek törvénykezési változtatásai miatt jelentős különbségek alakultak ki. A határozatra a júniusban megjelent 153/2017-es törvény hatályba lépését követően volt szükség, ez a jogszabály módosította az előző, köztisztviselői béreket is szabályozó 284/2010-es törvényt. A határozat az alacsonyabb bérrel rendelkező tisztségviselők jövedelmét emeli legnagyobb mértékben, a nagy szakmai múlttal és magas besorolással rendelkező hivatalnokok keresete kisebb mértékben emelkedik.
A tanácshatározat elfogadását megelőzően egyeztettek a hivatalban dolgozók képviselőivel. A hétfői tanácsülésen jelen lévő városatyák egyöntetűen támogatták a határozattervezetet, ugyanakkor reményüket fejezték ki, hogy a béremelés a hivatalban dolgozók munkavégzésének hatékonyságát is növeli – tájékoztatott közleményben a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.[/box]

HN információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.