Madéfalvi családorvosé a rangos díj

Hetedszer adták át a magyarországi és külhoni családorvosok munkája elismeréseként Az év praxisa a Kárpát-medencében elnevezésű díjat. Minden évben a páciensek szavazatai alapján egy anyaországi és egy határon túli szakembert díjaznak. A külhoniak közül idén is erdélyi családorvos került az első helyre: a díjazott dr. Kovács Rozália, Madéfalva község családorvosa, de nem ő az egyetlen Hargita megyei díjazott.

Dr. Kovács Rozália a díj átvételekor szerettei körében Fotó: Oroian Laura

Az év praxisa a Kárpát-medencében díjat a 2016-os évben végzett tevékenysége elismeréseként idén is 10-10 háziorvos nyerhette el – munkatársaival, a nővérekkel együtt – Magyarországon és a határon túl. Elsősorban a páciensek, de az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok, plébániák, iskolák, idősotthonok javaslatait várták. A személyes történeteken keresztül díjazták a praxist.
„A saját családja mellett mindig arra figyel, akinek szüksége van rá, meghallgatja, orvosolja panaszainkat. A történetünk, ami leginkább megihletett, az édesanyám esete volt, akinek hastáji fájdalmai voltak több ízben is. Amikor már tarthatatlan volt a fájdalom, elment a doktornőhöz, aki vakbélgyulladást állapított meg, és kórházba utalta. Anyu, aki nem szeret kórházba menni, a beutalóval hazament. Amikor már nagyon rosszul volt, hívta a mentőt, kórházba szállítottak, megvizsgálták, kiderült, hogy bélelzáródás. Öt napig ezzel a diagnózissal kezelték, de úgy megpuffadt, hogy majdnem szétszakadt. Amikor megoperálták, kiderült, hogy kifakadt vakbélgyulladás, ami tulajdonképpen a beutaló lapján szerepelt, de senki sem olvasta!” – ezt írta dr. Kovács Rozáliáról a díjra való ajánlásában a madéfalvi Pap Edit.
A 24 éve a községben praktizáló családorvos nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy ilyen sokan szavaztak rá, és ennek örömével vette át a díjat szeptember 5-én, Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának székhelyén.
– Minden orvos számára nagyon fontos a visszajelzés, elismerés, mert ez lelkesíti, megerősíti a továbbiakban, hogy lendülettel tudja végezni ezt a hivatást. Ez összefogás a páciensek és családjuk részéről is, hiszen mellém álltak, szavazataikkal segítettek, hogy ezt a díjat elnyerjem. Nagy öröm számomra, hiszen ez is a munkámnak az eredménye – mondta a Hargita Népének dr. Kovács Rozália.
A családorvos szerint Madé­falván azért is igazán jó az orvos-páciens kapcsolat, mert kölcsönös bizalommal viszonyulnak egymáshoz, a jó együttműködés most már több generációt érint. Dr. Kovács Rozália szerint az utóbbi években egyre tudatosabban viszonyulnak a madéfalviak az egészségük megőrzéséhez. Időben mennek orvoshoz, ami sok bizakodásra ad okot.
Az év praxisa a Kárpát-medencében második helyét az Ok­lándon tevékenykedő dr. Nuszer Zoltán, a harmadik helyet Csíkszereda egyik legismertebb orvosa, dr. Bokor Márton, míg a hetediket a farkaslaki családorvos, dr. Váradi István foglalja el.

Márk Boglárka