Monoki István-díjat kapott Kopacz Katalin

32

A hazai magyar könyvtárügy szolgálatában kifejtett érdekképviseleti, közösségépítő és szervezői tevékenységéért Mo­noki István-díjjal tüntette ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Kopacz Katalint, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatóját. Az erdélyi Oscarnak nevezett díjait az egyesület szombaton adta át Kolozsváron.

Kopacz Katalin (jobbról) átveszi a díjat

Az EMKE-díjak ünnepi díjátadó gáláját szombaton, a kolozsvári Bánffy-palota Tonitza-termében tartották. Noha az egyesület évente legtöbb tizenkét személyt tüntethet ki, idén csupán tíz díjat osztottak ki. A díjazottak között van a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója, Kopacz Katalin is.
– Könyvtárosként kezdetben a megyei könyvtár feldolgozó osztályán, az állományba kerülő új könyvek bibliográfiai leírása, feldolgozása volt a feladata. 1993-ban kapta meg kinevezését a megyei könyvtár igazgatói tisztségébe. Könyvtárosként volt alkalma tapasztalatokat szerezni a könyvtári munkafolyamatok minden területéről, mindez sok tekintetben segítette későbbi könyvtárvezetői munkáját. Immár 24 éve irányítja Kopacz Katalin a Kájoni János Megyei Könyvtár sokoldalú munkáját – mondta laudációjában Kelemen Katalin könyvtáros.
A Monoki István-díjat az egész romániai magyar könyvtárügy érdekében, kulturális értékeink megőrzéséért végzett áldozatos munkájáért kapta Kopacz Katalin, akit 2009-ben választottak a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökévé.
– Menedzseri tevékenységével járó adminisztrációs munkája mellett a könyvtárosok szakmai fejlődését is szívügyének tekinti. Fontos lépést jelentett ezen a téren, hogy együttműködést alakított ki az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári intézetével és állandó szakmai képzéseket szervez Csíkszeredában, 2008 óta az együttműködés eredményeként a Könyvtári Intézet kihelyezett képzőközpontjaként működhet a Kájoni János Megyei Könyvtár – sorolta a díjazott érdemeit Kelemen Katalin.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.