Mobilitás hete Székelyudvarhelyen – A környezetbarát közlekedés a cél

43

Otthon hagyják ma az autót, kerékpáron tekernek dolgozni a polgármesteri hivatalban dolgozók, biciklire pattanva járőrözik a helyi rendőrség két munkatársa és ingyen utazhat a városi autóbuszon az, aki felmutatja a hajtási jogosítványát.

Behajtani tilos! Autómentes napon szusszanhatunk fel Fotó: Lázár Emese

Székelyudvarhelyen a hivatal és a hozzá tartozó intézmények is bekapcsolódnak, kerékpáron és gyalog közlekedve kampányolnak a szeptember 22-i, az Európai Mobilitás Hetét záró Európai Autómentes napon a környezetbarát városi közlekedés mellett. A hírt Jakab Attila városmenedzser közölte a kampányt záró és az önkormányzat további, a témához kapcsolódó terveit ismertető tegnapi sajtótájékoztatón.

A környező falvakat is bevonnák
Jakab eredményesnek értékelte az idei kampányt. Mint mondta, mind a nyolc udvarhelyi iskola bekapcsolódott a hét elején rajtoló Oszkár, a mászkáló kígyó elnevezésű akcióba, így több mint 600 tanuló vett részt a kerékpározást, gyalogosközlekedést népszerűsítő programban. Elmondta: az önkormányzatnak szívügye, hogy a városban csökkenjen az autósforgalom, tisztább legyen a levegő, minél többen közlekedjenek kerékpárral és gyalog, ennek érdekében több ezt szolgáló, a városi tömegszállítást, a biciklisutak kiépítését és a gyalogosközlekedést is optimizáló projekten is dolgoznak. A város mobilitási terve irányadó és alapdokumentum, viszont az abban foglaltak megvalósítása terén bőven van még tennivaló. Ami a tömegszállítást illeti, a városi autóbuszjáratot működtető céggel a szerződés lejárt, az új szolgáltatót még keresik. A szolgáltatás minőségén is javítani akarnak, illetve annak a jogi hátterét is megteremtik, hogy 2-3 éven belül az autóbuszjáratokkal a környező településeket is bekapcsolják a város vérkeringésébe.

Szerződéskötés a Chestnut-projektben
Szintén a témába vágó, a rég áhított városi biciklisutak kiépítésére vonatkozó hírt közölt Fazakas Botond, a hivatal fejlesztési osztályának munkatársa: a város sikeresen pályázott és csatlakozott a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló Chestnut elnevezésű uniós projekthez. A 100 ezer euró értékű pályázat célja, hogy szakmai segítséggel elkészüljenek a város peremrészeit a központtal összekötő kerékpárutak építésének megvalósíthatósági tanulmányai, tervei – az ehhez szükséges felméréseket készítő céggel már meg is kötötték a szerződést, és folyamatban van a Kadicsfalvát a Bethlen utcán áthaladó, a városközponttal összekötő bicikliút megvalósítása.

Előkészületben egy újabb EU-s program
Jakab Attila hozzátette: tervezési fázisban van egy másik, az egész város területét behálózó, kerékpárutak építésére vonatkozó, 3,8–4,5 millió eurós projektben való részvétel is, a pályázathoz az alapot szintén a város mobilitási terve adja. Addig sem tétlenkednek, biciklisutakat alakítanak ki, bevonva a tervezésbe az azokat évek óta szorgalmazó Szekler Teker Egyesületet is.
Simon Szilárd, az Egyesület vezetője szerint rengeteg megoldandó feladat van még a városban. Lassan haladnak a megvalósításokkal, de biztató, hogy közel 98 százalékban már elkészült a város fő ütőerőnek számító Bethlen utcán átvezető, a törvényes előírásoknak megfelelő, biztonságos biciklisáv konkrét terve, és kerékpársávot alakítanak ki a Kaufland és a rendőrség közötti útszakaszon is. Csupán egyeztetés és döntés kérdése, hogy mikor festik fel az ezt jelölő jelzéseket. A már meglévő, de nem megfelelőképpen kijelölt utakat is újratervezik, ilyen például a Tamási Áron út mentén és a Kossuth utcában a járdára pingált biciklisáv.
Abban Simon Szilárd és a városmenedzser is egyetértett: a megfelelőképpen létrehozott, biztonságos biciklis útvonalakra igény van, fontos, hogy az egész várost behálózó bicikliút elkészüljön, de ennek a tervezését alaposan át kell gondolniuk ahhoz, hogy kellőképpen szolgálja a célt. Az is elhangzott: a már megtervezett utakat jelölő nyomvonalak felfestését nincs amiért elkapkodniuk, hiszen a városban még több helyszínen is útfelújítás zajlik, értelmetlen ezért olyan útszakaszra „festegetni”, amit nemsokára leaszfaltoznak.

[box type=”shadow” ]Autómentes nap Gyergyószentmiklóson is

Ma reggeltől estig Gyergyó­szent­miklóson nem használhatja az autósforgalom a város főterét. Az autómentes nap szervezői iskolák és óvodák bevonásával egész napos gyermekfoglalkozásokat tartanak az úttesten. Mindehhez számos kísérőprogram is társul. [/box]

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.