Megnyílt az első szabadulószoba

Itthon még kevésbé ismert, a fejlett országokban nagy népszerűségnek örvendő szórakozási lehetőség nyílt Csíkszeredában: a megye első, Az időcsapda nevű szabadulószobája (Escape Room) alig másfél hónapja működik élesben, a népszerűsítésnek is csak az elején járnak, mégis számos „önjelölt detektív” megtalálta már. A kulcs: maga a kulcs és a lakat.

László Albert és párja, lapunk munkatársa, Ilyés Mónika évek óta hódol a Magyarországról és Thaiföldről nagyjából egy időben, 2008 környékén indult szabadulószoba-szenvedélyüknek. A logikai csapatjáték lényege, hogy a játékosok 60 perc alatt kijussanak a bezárt szobából, ehhez azonban különféle logikai feladatokat kell végrehajtaniuk: a kijutási kódot ugyanis lakatok őrzik, amelyekhez először is a kulcsokat kell megtalálniuk.
– Nagyszerű élményt nyújt a játékosoknak, és csapatépítőkre is kiváló alternatíva. Jól kiderül, hogy kinek milyen a személyisége, mennyire csapatjátékos, hogyan kezeli az időhiányt – mondta Berci, aki Mónikával együtt megszámlálhatatlan szabadulószobát próbált már ki, zömében Magyarországon.
Csíkszeredában egy tömbház­lakás áll rendelkezésükre, amelynek egyik szobája maga a rejtély. Olyannyira, hogy részleteket mi sem árulhatunk el, de azt állítjuk, hogy – megtisztelő meghívásuknak köszönhetően – szerkesztőségünk csapata felejthetetlen órát töltött „adatvisszaszerző ma­gán­nyomozó-csapatként”. Az ötleteknek körülbelül felét más szabadulószobákból merítették, a többi saját ötlet. Tervezik a másik szoba berendezését is, de még ők maguk is tanulnak.
– Másfél hónapja működik élesben a szoba, azt megelőzően hosszas tesztelési időszaknak vetettük alá. Igyekeztünk, hogy közepes szintű szabadulószobát hozzunk létre, ezért a nagyon nehéz feladatokon könnyítettünk, a könnyűeken nehezítettünk. A visszajelzések alapján elértük a célunkat, bár volt vele munka, bőven – mondta Berci.
Az erőteljes népszerűsítést még csak most kezdik, de már volt németországi, belgiumi, sőt norvég vendégük is.
A szabadulószoba „átka”, hogy bizonyos szempontból egyhasználatú: aki már járt ott, az ismeri a trükköket. Ezért bizonyos időközönként módosítanak a működtetők, a remélhetőleg heteken belül megnyíló másik szoba azonban a „jártasoknak” is új titkokat rejt majd.
Az időcsapda a Hargita utca 9/B/3. szám alatt működik a hét minden napján 9 és 21 óra között. Az előzetes bejelentkezést a 0775–205105 számon várják.

HN-információ