Megkezdődött az évad

70

Pörgős időszakon van túl az Udvarhely Néptáncműhely, és az idei évad is feszített tempót diktál. A hónap elején kezdtek el próbálni a táncosok, majd Gyi­mesben edzőtáboroztak. Közben magyarországi ven­dég­sze­replésre készülnek, és jövő hónap végén ők lesznek a házigazdái az Erdélyi Tánc­ház­ta­lálkozónak.

Újból zajlanak a próbák a hivatásos együttesnél Fotó: Udvarhely Néptáncműhely

Felújító próbákkal kezdte el a 2017–2018-as évadot az Udvarhely Néptáncműhely augusztus 7-én: a nagy sikerű Apám tánca című darab és a Játsszunk mesét gyermekelőadás felfrissítésén dolgoznak. A múlt héten Borospatakán táboroztak, ahol Sára Ferenc vezetésével gyimesi táncokban való jártasságukat fejlesztették a néptáncosok – tájékoztatott Orendi István, a hivatásos tánccsoport vezetője.

Sok tánc ősszel
Két hét múlva turnéra indulnak a tácműhelyesek, fellépnek Érmihályfalván, majd a határon túl, Tatabánya környékén mutatják be fentebb említett két produkciót. Hazatérésük után intenzív próbafolyamat kezdődik, hiszen szeptember 22–24. között több mint 100 zenész és több mint 1000 táncos részvételével Székelyudvarhelyen zajlik az Erdélyi Táncháztalálkozó, amely elsősorban a 40 éves táncházmogalmat ünnepli. Az Apám tánca előadást akkor bővített formában láthatja a közönség, több amatőr táncegyüttes tagjait is bevonják a látványosra tervezett produkcióba – tudtuk meg Orenditől.
Ugyancsak ezzel a darabbal vesznek részt az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek idei találkozóján, Nagyváradon, majd október közepén Székelyudvarhelyen látják vendégül a Közép-Európa Táncszínházat. Orendi István elmondása szerint a sűrű program dacára több udvarhelyszéki vidéki fellépést is terveznek október végére, a megyei tanács által indított Néptánc Hargita megyének program keretében.

Évfordulóra készülve
Novemberben kezdik el egy új táncelőadás próbáit, amelyet Tamási Áron világháborús novellája alapján, Szép Domokos Anna munkacímmel László Csaba koreográfus álmodott színpadra. Ebben a hónapban is lesz egy kisebb anyaországi turné, és máris elérkeztünk az Össztánc Ősszel című fesztiválhoz, amelyet november 20–25. között tartanak. Orendi közölte, hogy főként hazai együttesek fellépése színesíti a programot, de a közönség megismerheti majd a neves pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház munkásságát, és az Üsztürü is koncertezik Udvarhelyen.
Mindeközben zajlik az évad új előadásának próbafolyamata, amelynek bemutatóját február 8-ára tűzték ki. Ez a darab, illetve a László Csabával való együttműködés már előrevetíti a jövő esztendőben esedékes jubileumot, hiszen akkor ünnepelhetjük az Udvarhely Néptáncműhely megalakulásának 20-dik évfordulóját.
Tavasszal várhatóan gyermekelőadáson kezdenek el dolgozni, de egyébként már 2019 tavaszáig tele van a Néptáncműhely tevékenységi naptára – közölte Orendi István.
A székelyudvarhelyi hivatásos néptáncegyüttes jelenleg teljes létszámmal működik, 6 táncospár állhat színpadra. Sikeres évadon vannak túl, összesen 55 fellépésük volt, és a zárt térben zajló programjaikat (előadások, táncházak, egyéb rendezvények) több mint 25 ezren látogatták.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.