Meghosszabbították a kiállítást

Még az Udvarhely Napok keretében, május 28-án nyitották meg a Szent László falképek Székelyföldön című kiállítást, amelyet Magyari Hunor felvételeiből válogattak.

Freskók templomot imitáló kiállítótérben. A népszerűségnek köszönhetően tovább látogatható

Korábban számos református és unitárius temp­lomról készített légi felvételeket az ismert fotográfus, amelyeket igényes kivitelű köte­tekben adott ki. Tavaly jelent meg az Ahogy az Isten látja című albuma László László történész szövegeivel és Gyöngyössy János rajzaival, amelyben 41 unitárius templomot mutat be a földi és légi fotografálás segítségével. Ezúttal Elekes Gyula képzőművész, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója felkérésére, a Szent László Év kapcsán állította össze a Koncertteremben kiállított friss és archív anyagot, hiszen több helyen a restaurálások miatt most nem lehet fényképezni. Így tizenkét – református, római katolikus és unitárius – székelyföldi templom Szent Lászlót és a hozzá kapcsolódó legendakört ábrázoló freskói közül választott ki mintegy 40 négyzetméternyit, s azok – illetve az épületek külső – fotóiból állította össze ezt a reprezentatív válogatást. A terem mennyezetére egy textilre nyomtatott kollázst feszítettek ki, amelyet ugyancsak szakrális környezetben lévő, székelyföldi kazettás mennyezetek részletei­ből áll össze. A kiállítótér így templomot imitál.
A kiállítás olyannyira sikeres, hogy ez idáig mintegy 3100-an tekintették meg. Elekes Gyula azt nyilatkozta, hogy június 30-ig meghosszabbítják a kiállítás nyitva tartását, addig is kéri mindazokat, akiket érdekel, hogy látogassanak el a tárlatra. További hosszabbításra nincsen lehetőség.
Másik örvendetes tény, hogy közeli és távolabbi városokból, illetve Magyarországról is érdeklődtek a kiállítás iránt. Úgy tűnik, hogy az alkotónak és a tárlat látványterve kidolgozójának sikerült kiemelkednie az átlagos rendezvények sorából, s emlékezetes élményt nyújt a Lovagkirályra emlékező és emlékeztető programok kavalkádjában.

Simó Márton