Megakasztották az 56 milliárd eurós üzletet

Leállította az Európai Unió október elején a német Bayer és az amerikai Monsanto fúziójával kapcsolatos jóváhagyási procedúrát. A döntés oka, hogy a vállalatok nem mutatták be kellő időben az Európai Bizottság által kért információkat.

Október 5-én döntött úgy az Európai Unió, hogy leállítja azt a jóváhagyási procedúrát, amelyet a német Bayer és az amerikai agráróriás Monsanto megafúziójával kapcsolatban indított. Erre azért volt szükség, mert a felek nem nyújtottak be kellő időben olyan információkat, amelyeket a bizottság kért tőlük. Amennyiben a hiányzó adatokat a cégek átnyújtják, a jóváhagyás újraindul, és ennek megfelelően igazítják majd a bizottság döntésének határidejét – írja az euractiv.com.
Brüsszel még augusztusban indított alapos vizsgálatot az 56 milliárd eurós megállapodással kapcsolatban, amellyel a világ legnagyobb integrált növényvédőszer- és vetőmagvállalata jönne létre. Az Európai Bizottság, amely a 28 tagállamból álló Európai Unióban erőteljes trösztellenes szabályozást alkalmaz, aggodalmát fejezte ki a fúzióval kapcsolatban, mivel a testület szerint fennáll a veszélye annak, hogy csökken a kulcsfontosságú termékek versenyhelyzete a gazdálkodók számára.
A Bayer nyilatkozatában az áll, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb válaszoljanak a bizottság összes kérdésére. A Bayer és a Monsanto továbbra is együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy 2018 elején befejeződjön a fúzió lebonyolítása – tették hozzá. A Bayer még 2016 szeptemberében nyerte meg a fúzióhoz a Monsanto menedzsmentjét, miután többször is növelte árajánlatát. Ha az egyesülés végbemegy, a létrejött új vállalat mintegy 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd világszerte, a mezőgazdaságból származó összesített éves bevétele pedig mintegy 23 milliárd euró lesz.
Környezetvédelmi csoportok ugyanakkor már most kritikákat fogalmaznak meg a fúzióval kapcsolatban, a Monsanto ugyanis köztudottan komoly szerepet tölt be a géntechnológiával módosított növények előállításában. A bizottság pedig fenntartásainak adott hangot amiatt is, hogy a Bayer a glifozát alternatíváinak egyikét állítja elő, a Monsanto által forgalmazott, glifozát-tartalmú gyomirtó szerek közül pedig a Roundup az egyik legelterjedtebb Európában. Az Európai Unió hamarosan dönt majd arról, megújítja-e a heves vitákat kiváltó glifozát engedélyét, amely az év végén lejár. Nemrég azonban a Monsanto lobbistáját kitiltották az Európai Parlament épületeiből a növényvédő szer körüli vita miatt – számolt be az agrárszektor.hu.

HN-összefoglaló