Lezárták, rongáltak

Több alkalommal is szóba került, de ténylegesen hétfőn este zárták le a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna udvarát. Igaz, tegnap reggel hat órakor a létesítményt működtető VSK Csíkszereda egyik alkalmazottja tárva-nyitva kapta a kaput. Rongáltak.
Több, a környéken lakó autós is éjszakai parkolóhelynek használta a sportcsarnok udvarát. Ha figyelmesen körülnézünk, állnak ott olyan gépkocsik, amelyek évek óta mozdulatlanok, a gaz csak azért nem nőtte körbe, mert a VSK alkalmazottai rendszeresen nyírják a füvet. De van, aki a külföldről behozott gépkocsijait tartja ott, majd miután eladásra teljesen felkészítette, ott készíti el az internetes hirdetéshez a fotókat, és ott is nézik meg a vásárlók az új autójukat. Üzlet köttetik.
De elég gyakran előfordult az is, hogy éjszakánként – évszaktól függetlenül, lehet nyár vagy tél – adrenalinnal feltöltődött sofőrök ott élik ki driftelési mániájukat, erről reggelente a ott hagyott guminyomok árulkodnak. Hiába na, kivilágított parkoló, ráadásul körbe is van kerítve, az meg nem érdekelte a bizonyítási vágyban élő, többnyire fiatal sofőröket, hogy lenne néhány lakó a környéken, aki éppen az igazak álmát aludná. A gumicsikorgatást olykor diumdisu-diumdisu zenével nyomták el, így ingyen diszkós hangulatot is kaptak a szomszéd tömbházakban lakók.
Vizsganapokon a sofőriskolát elvégző, hajtási jogosítványra áhítozók álldogáltak reggelente a csarnok környékén, és hiába a sok kitett kuka, rendszerint hétfőn és pénteken minden szemetes volt.
A legvisszataszítóbb látványt mégis az autóbuszok hagyták. Onnan lehetett tudni, hogy éjszakára hazament a környéken lakó buszsofőr, hogy járgányát a csarnok parkolójában takarította ki. Természetesen a kukát megpakolta, sőt még melléje is jutott a szemétből legalább félkonténernyi.
Amikor első alkalommal fülembe jutott, hogy éjszakára és hétvégére – amikor nincs esemény – lezárják az aréna udvarát és parkolóját, azt mondtam, hamar lesz lyuk a drótkerítésen. Tegnap reggel még nem volt. De a láncot, amellyel hétfő este a kaput bezárták, két helyen vágták el keddre virradóra. De van új lánc.

Kopacz Gyula