Lezárták a Malom utcai hidat

Megrongálódott a Nagy-Kü­kül­lőn átívelő, fából készült gyalogosátkelő tartószerkezetének egyik gerendája, de maga a járófelület is javításra szorul. Emiatt lezárták szerdán, és sürgősségi eljárással megbíztak egy céget, hogy végezze el a szükséges munkát. Annyira teszik rendbe, hogy biztonságosan járható legyen, mert a polgármesteri hivatal minél hamarabb teljesen felújítaná a hidat.

Fotó: Asztalos Ágnes

A hivatal műszaki igazgatósága rendelte el a városi parkot a Malom utcával, illetve a Sziget negyeddel összekötő fahíd lezárását, amely egyébként jelentősen lerövidíti a távolságot Székelyudvarhely szombatfalvi része és a déli városrész között. A sokak által használt átkelő alaposan megrongálódott az utóbbi időben, jelentős javítás viszont nagyon rég nem esett rajta.
Fülöp-Székely István, a hivatal műszaki igazgatója elmondta, hogy egy helyi cég munkatársai átvizsgálják a híd összes tartógerendáját, megerősítik azt, amelyik eltörött, a járófelület hiányzó vagy meghibásodott deszkaborítását is kijavítják. A cél az, hogy egy-két napon belül biztonságossá, járhatóvá tegyék az átkelőt.
– Azért nem fordítunk most nagyobb összeget erre a célra, mert jelenleg már a Vízügyi Igazgatóságnál van a terv a híd teljes felújítására. Többszöri egyeztetés után készült el a dokumentáció, most már csak az engedélyre várunk – közölte a műszaki igazgató.
Megtudtuk, hogy a terv szerint a fa tartógerendákat fémre cserélik, a hídlábak tövében ún. máglyarakást alakítanak ki, ami erősebbé, ellenállóbbá teszi a tartószerkezetet, fával borítják, kiszélesítik az átkelőt, és a korlátot zártabbá, esztétikusabbá alakítják át. A vízügyi hatósági engedély kézbevétele után, ha az időjárás engedi, el is kezdik a munkát, amely 150–200 ezer lejbe kerül majd.

Asztalos Ágnes