Leszállás Hargita megyében

Boeing, Boeing című vígjátékával első alkalommal turnézik a kecskeméti Katona József Színház Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székely­ud­varhelyen. A Hargita megye és Bács-Kiskun megye testvérkapcsolatából közös színházfesztivál is születhet – vetítették előre az érintettek és kezdeményezők tegnapi sajtótájékoztatójukon.

Közös színházfesztivál origója lehet a vendégszereplés. Landolás az együttműködés talaján Fotó: László F. Csaba

Hargita megyei turnéjuk hétteréről, Hargita és Bács-Kiskun testvérme­gye közös színházi távlatairól hallhattunk a csíkszeredai megyeháza márványtermében tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Az eseményen Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója társaságában a Marc Camoletti – eredetileg Leszállás Párizsban címet viselő – Boeing, Boeing címmel játszott darabjának színészei is jelen voltak: Decsi Edit, Dobó Enikő, Nagy Viktor, März Fruzsina, Sára Bernadette és a darab központi, hódítói szerepét alakító, gyergyószentmiklósi Zayzon Zsolt.
A vendégeket köszöntő alelnök követendő példának nevezte Hargita és Bács-Kiskun megye testvérkapcsolatát, lévén, hogy sikeres eredménye az az egészségügyi szűrőprogram, melyet idén Gyergyóremetén tartottak. Ehhez hasonlóan a Bányai Gábor országgyűlési képviselő kezdeményezésére, Borboly Csaba megyei tanácselnök közreműködésével megvalósult kulturális kapcsolatot is állandóvá szeretnék tenni – hangzott el.
– Hargita megyét kultúrafogyasztó emberek lakják, akik büszkék színházi társulataikra – mondta az alelnök, megköszönve Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely elöljáróinak is a színházi premier létrejöttét. Köszönetet mondott Magyarország kormánya támogatásáért is, amelynek összegét a kecskeméti résztvevők pontosították: a magyar szaktárca közel 5 millió forinttal támogatta vendégszereplésüket.
Bányai Gábor úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi „kulturális akció” csak a kezdet, és amennyiben sikeres lesz a három előadás, akár egy testvérmegyei közös színházfesztivál megszervezésével is segítik a színházi együttműködést. Cseke Péter színházigazgató felfedte: ő maga partiumi születésű, és 11 évig ott is élt, társulatáról pedig elmondta: egyenesen a Pécsi Országos Színházi Találkozóról érkeztek, ahol az Apátlanul című előadásukat három díjjal jutalmazta a szakma.
A sajtótájékoztató után Zay­zon Zsolt gyergyó­szent­mik­lósi születésű színművészt arról kérdeztük, tapasztalata szerint miben különbözik az erdélyi, illetve a magyarországi színészi élet? Válaszában rámutatott: Erdélyben a román színház hatására haladóbb, elevenebb a színházi stílus, a román kulturális törvények sokkal kedvezőbbek. A magyar színházaknak ugyanis előre meghatározott számú előadást kell tartaniuk, és a nézőszám után kapják a pénzleosztást is. Példaként elmondta: míg a marosvásárhelyi társulat 15 előadást játszik, amelyből 3 vendégelőadás, a kecskeméti köteles 50 előadást játszani három helyszínen.
– A csíkszeredai színház már felvette ezt a ritmust azzal, hogy remek számadatok vannak a városi és vidéki bérlethez, és a nézők itt nagyon nyitottak a vendégelőadásokra is – fogalmazott.
A kecskeméti társulat tegnap Gyergyószentmiklóson lépett fel. Ma Csíkszeredában, holnap Székelyudvarhelyen játszik, mindkét városban a helyi színházépületben, 19 órától. Az előadás főtámogatói Hargita Megye Tanácsa és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés.

Gergely Edit