Lehet öten, lehet, csak négyen…

Túlzás lenne azt állítani, hogy lecsillapodtak a kedélyek a kormányzati népszerűségre vonatkozó közvélemény-kutatás nyilvánosságra hozása kiváltotta feszült helyzet körül. Kedden délután még úgy tűnt, hogy a maga nemében akár kompromisszumosnak is nevezhető megegyezés született a kormányfő, Mihai Tudose és a kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea között. Ennek értelmében pedig a Tudose által javasolt minisztercserékről majd a ma 17 órakor kezdődő országos végrehajtó bizottság dönt. Ugyanakkor egy kedd délutáni bejelentés szerint a kritérium az egyik vagy a másik miniszter „teljesítménye lesz”. Megegyezés ide vagy oda, tegnap újabb találkozókra került sor, többek között Tudose és Dragnea között, s ezekkel párhuzamosan ilyen-olyan értesülések is napvilágot láttak.

Kezdenénk azzal, hogy Tudose kormányfő végül is nyilatkozott az államelnökkel lezajlott találkozójáról, ám az „gyerekes mesének” minősíthető: „A Klaus Johannis államelnök úrral folytatott tárgyalások azt jelentették, hogy megkérdeztem, hajlandó-e vagy a hét folyamán hajlandó lesz-e aláírni az okiratokat”. Szerény meglátásunk, véleményünk szerint egy kormányfő ilyen jellegű üggyel előzetesen nem fordul az államelnökhöz, mert nincs amiért. Nincs, mert magától értetődő, hogy a kinevezési dekrétum az államelnök hatásköre, s az arra vonatkozó eljárást az alkotmány szögezi le. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az államelnök dolga ellátni kézjeggyel a visszahívást vagy a kinevezést. Igaz, megtagadhatja, de csak egyszer. Ez esetben arról nem is beszélve, hogy maga az államfő is sugalmazta a problémás tárcavezetők visszahívásának igényét. Arra vonatkozóan is igen homályos választ adott, hogy miért találkozott előbb az államelnökkel, s csak azt követően Liviu Dragneával. Minderre csak azt mondhatjuk: ha hallgatott volna, okos maradt volna…
Kedden délután a Dragneával folytatott megbeszélést követően a kormányfő azt mondta, hogy együtt megállapították az átalakítás „zónáit”, de a neveket, a javaslatokat és a tárcákat nem kívánják közölni az újságírókkal, csak a párt országos végrehajtó bizottságának a csütörtöki ülését követően. Tehát elismerte, hogy létezik egy lista a minisztercserékre vonatkozóan. Egyébként ezt megelőzően, hétfőn arra is utalt, hogy a három „problémás” miniszter visszahívása tekintetében több mint sugalmazás érkezett az Európai Bizottság részéről is. Közvetve idetartozik az is, hogy az elmúlt napokban rosszallásuknak adtak hangot a bizottság illetékesei annak okán, hogy egy, Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes kézjegyével ellátott hivatalos dokumentumba téves, hibás adatok kerültek be.
Visszatérve a kedd déli megbeszélésre, arról utólag kiderült, hogy tulajdonképpen informális jellegű találkozó volt, amelyen a kormányfőn és a pártelnökön kívül még jelen volt a szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke, Niculae Bădălău, a párt főtitkára, Marian Neacșu és Marcel Ciolacu kormányfőhelyettes. Ha ez így igaz, akkor csak elképzelésekről, javaslatokról tárgyalhattak, s következésképpen az a névjegyzék sem tekinthető véglegesnek.

Fordulhat a kocka
Minden jel arra utal, hogy valóban nem tekinthető (legalábbis tegnap estig nem volt) véglegesnek a minisztercserékre vonatkozó lista. Tegnap már olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint a Tudose és Dragnea közti eszmecsere során újólag a kormányátalakítás által érintett miniszterekről tárgyaltak, s újólag előtérbe került a „teljesítmény mint kritérium”, s annak függvényében talán mégis helyén maradhat egyik-másik problémás tárcavezető. Arról is hallani lehetett, hogy a koalíciós partner, az ALDE nem ért egyet a parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter, Viorel Ilie visszahívásával. Időközben lábra kapott olyan értesülés, hogy benyújtotta lemondását Sevil Shhaideh és Rovana Plumb, azt viszont cáfolta a déli órákban Tudose kormányfő. Napközben egyes „bennfentesek” tudni vélték, hogy nem öt minisztert, csak négyet cserélnek le, s azok között nem szerepel sem Bodog egészségügy miniszter, sem pedig Pop tanügyminiszter, akik kezét állítólag nem hajlandó elengedni Tudose kormányfő. Mások viszont tudni vélték, hogy Shhaideh sorsa eldőlt, helyébe pedig a miniszteri székbe a jelenleg is kormányfő-helyettes Marcel Ciolacu fog beülni. (Egyébként a kora délutáni órákban a DNA székhelyére érkezett Sevil Shhaideh újabb kihallgatásra.) Voltak olyanok is, akik távozni „látták” az üzleti környezetért, a kereskedelemért és a vállalkozásokért felelős minisztert, Ilan Laufert is.
Nem ide tartozik, de meg kell említenünk azt is, hogy kedden kilépett a szociáldemokrata pártból Ovidiu Sitterli, a párt egyik Szeben megyei képviselője. Váratlan lépése okán őt a kormánypárt Szeben megyei szervezetének vezetősége árulással vádolta meg. Megtörténhet, hogy lesznek még ilyen „árulók”…
Az értesülések, a hírek és a híresztelések tömkelegéből egyelőre csupán csak annyit lehet(ett) kihámozni, hogy Tudose kormányfő kompromisszumkészsége igen „korlátozott”, s talán attól sem riadna vissza, hogy benyújtsa lemondását, amennyiben a kormányátalakítás nem az ő forgatókönyve szerint zajlana le.
A feszült és zavaros (legalábbis annak tűnő) helyzet ellenére is tegnap délután kormányülésre került sor, s annak igen „bőséges” volt a napirendje…

Hecser Zoltán