Lakossági fórum a „vakfoltokban”

3

Csibában és Erdőalján, valamint Szécsenyben lakossági fórumon tájékoztatták a helyieket a POIM-ként ismert köz­műhálózat-fejlesztési EU-s óriásprogramról. A lakosoknak 85 százaléka kell hogy pénzben is kifejezze csatlakozási szándékát ahhoz, hogy víz-, illetve szennyvízvezetéket vezessenek az illető városrészbe.

Ráduly: zsebbe nyúlva kell megfogalmazni az igényt Fotó: Kovács Hont Imre

A városháza részéről Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Szőke Domokos alpolgármester, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulástól Páll Árpád ügyvezető, a Harvíz Rt. térségi szolgáltatótól pedig Bogáti Csaba vezérigazgató, valamint a tavaly lezárt óriásprojekt megvalósítási irodájának vezetője, Moldován-Reinitz József tájékoztatta tegnap azokat a lakosokat, akik az ivóvíz- és szennyvízhálózat építése, bővítése felől érdeklődtek. A közműfejlesztési témában meghirdetett lakossági fórumokat a csibaiaknak és az erdőaljaiaknak a Szent Lőrinc-templomban, a szécsenyieknek pedig a Deszkatemplomban szervezeték. Csíkszeredának ez a három városrésze az, amelyikben még nincs „városi” ivóvíz- és szennyvízhálózat.
– Zsebbe nyúlva kell megfogalmazni az igényt, a saját telken történő bekötés árának egy részét letétbe helyezve igazolhatják, hogy valós az igény a munkálatokra – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán polgármester.
A jelenlevők közül kiválasztották azokat a személyeket, akik az illető városrészek portáit végigjárják, és felmérik, hogy kik igénylik a víz, illetve a szennyvíz bekötését. A vízért 200, a szennyvízért pedig 300 lejt kell befizetnie egy-egy háztartásnak május 31-ig, a „türelmi idő” azonban ennél megengedőbb. A befizetett összeg letétben marad, a befizető később felhasználhatja, rosszabbik esetben pedig – ha a munkálat nem érinti őt – visszakapja. A közműrendszereket telekhatárig elvezetik, a lakosoknak csakis a saját udvaron, telken történő bekötési munkát kell majd megfizetniük. Eredményes pályázáshoz a háztartások 85 százalékának kell igényelnie a szolgáltatást. Csak azok a háztartások számítanak, amelyek lakottak, de az építkezési engedéllyel rendelkező, épülő házak megrendelőit is megkérdezik.
A polgármester ígéretet tett arra, hogy amennyiben bizonyos utcarészek, háztartások igénylik a fejlesztést, de valamilyen okból kifolyólag a pályázat előírásainak nem felelnek meg, akkor a polgármesteri hivatal saját forrásból megoldja a közművesítést.
A POIM-mal kapcsolatban Bogáti Csaba vezérigazgató kérdésünkre elmondta: az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsától (CNSC) választ várnak a konzulens cégre kiírt licitre beérkezett két fellebbezésre vonatkozóan, de a tanács döntése szintén megóvható lesz.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.