Lakat kerül a községházára?

58

Madéfalva Polgármesteri Hivatala már hónapok óta súlyos anyagi gondokkal küszködik. Az önkormányzat számláit még augusztusban zárolta a közpénzügyi hivatal, és mostanra annyira összegyűlt az adósság, hogyha nem javul a helyzet, decemberben lakat kerülhet a községházára.

Fotó: László F. Csaba

A pénzhiányt több tényező is befolyásolja, a község a helyi és a regionális fejlesztések operatív programjának köszönhetően különböző beruházásokat indított el majdnem 26 millió lej értékben. Három beruházás már kivitelezés alatt áll, egy elbírálás alatt, kettővel kapcsolatban pedig értesítették őket, hogy megnyerték, illetve van két olyan beruházás is, amelyekkel nem nyertek a helyi fejlesztések operatív programjában.
Az after school, a kultúrotthon, a mezei és községi utak, a villanyhálózat, a víz- és csatornahálózat, a futballpálya, illetve a közvilágítás modernizálása egytől egyig a közeljövőben esedékes beruházások, illetve egy részük már folyamatban is van.
A nyertes pályázatok esetében a helyi önkormányzatnak kell elkészíteni a műszaki dokumentációt, ezek költsége képezi az önrészt, amelyet a hivatalnak kell fizetnie. Ha nem készülnek el ezek az iratok, akkor a nyertes pályázatok munkálatai sem kezdődhetnek el.
De nemcsak a pályázati önrész előteremtése miatt nagy a gond, jelentős adóhátraléka van a községháza felé például a román vasúttársaságnak, ami miatt perben is áll a község a CFR-vel. De az országos költségvetésekből kiutalt pénz is kevesebb volt idén, mint amire számítottak – tájékoztatott Csibi József polgármester.
– Augusztusban, amikor zárolták a számláinkat, 345 ezer lejes adósságunk volt, azóta mintegy 60 ezer lejt sikerült törlesztenünk, most 284 ezer lejes felhalmozott hátralékunk van. A polgármesteri hivatal alkalmazottainak fizetése utáni járulékokat sem tudtuk már szeptemberre és októberre kifizetni, az adósságunk tehát csak tornyosul. A számlákat egyébként akkor zárolják, ha 120 nap után sem fizettük vissza az adósságunkat. Ha ez így marad, akkor decembertől lakat kerül az községháza épületére – panaszolta el a siralmas helyzetet a polgármester.
Hozzátette, hogy tegnapelőtt Hargita Megye Tanácsához igénylést nyújtottak be, hogy a következő testületi ülésen az intézmény tartalékalapjából ítéljenek meg támogatást a község számára. A polgármesteri hivatal dolgozóinak tehát minden reményük most a megyei tanácsban van.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.