Legyen a gyergyóiak büszkesége a Figura

81

Sikeres évadot zárt a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház – állapította meg Albu István igazgató, mondván, komoly munka zajlott, amelyért a társulat összes alkalmazottját köszönet illeti, ugyanakkor a városvezetésnek is köszönetet mondott, amely kiállt a színházért. Mint említette, furcsa jelenség, hogy a Figurát talán jobban értékelik máshol, mint Gyergyószentmiklóson, ezen pedig változtatni kellene. Kertész László tudósítása.

Fotó: Jakab Lóránt

Hat bemutatóval, összesen 134 előadás volt ebben az évadban, amelyből 84 saját és 50 vendégprodukciót tekinthetett meg a nagyérdemű. A nézőszámot tekintve, nem kevesebb mint 19 096-an látogatták az előadásokat, amely Albu István színházigazgató elmondása szerint rendkívül pozitív, főként ha figyelembe vesszük a város lakosságának számát.
Hangsúlyozta, kivétel nélkül mindegyik előadásukra büszke – nagyon komoly munka zajlott a társulat falain belül. Negatívumként, pontosabban furcsaságként említette, hogy a társulat megítélése talán máshol jobb, mint itthon, hozzátéve: nagyon fontosnak tartják a nézőkkel való folyamatos kommunikációt, hogy „visszakerüljön a Figura a gyergyóiak szívébe.”
– Akik rég voltak, jöjjenek be, nézzenek meg egy előadást, és amennyiben tehetik, vegyenek részt az egyéb programjainkon – mondta az igazgató, majd hozzátette, a Figura a város büszkesége, és azt kívánja, hogy minden gyergyói így érezze.
Az utóbbi időszakban mindenféle pletykák terjednek a városban a Figura színészeinek fizetése kapcsán. Az emberek egekbe rúgó összegekről beszélnek, az igazgató pedig fontosnak tartotta, hogy erről is említést tegyen, rámutatva: tévhitekről és álinformációkról van szó.
– Nem is olyan rég, ugyanezek a színészek 400 lejekből kellett megéljenek, és akkor is végezték a munkájukat. Most, hogy megközelíthetően normálisabb életfeltételeket tudunk biztosítani, nem hiszem, hogy bárki is egy szót vethetne ránk vagy irigykedhetne – fejtette ki.
A társulat nemrég jött haza Debrecenből, ahol a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján telt házas közönség fogadta az Anyegin című előadást, amelyet díjaztak is: a kilencnapos színházi rendezvény díjátadó gáláján a szakmai zsűri, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályakezdő rendezői díját ítélte az Anyegin rendezőjének, Botond Nagynak. Albu István igazgató elmondása szerint a munka nem áll meg, mivel különböző fesztiválokon is részt vesznek előadásaikkal, az V. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztiválon például Máthé Annamária: Egyetlen című egyéni produkcióját tekinthetik meg július 6-án az érdeklődők. Ami még szintén biztosra vehető, hogy idén ősszel is lesz színházi kollokvium, amelyet október 13–22. között tartanak Gyergyószentmiklóson.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.