Közvita!

Pal_Biborka_webreaHölgyek, urak! Kedves városlakók, online társadalmi vitára bocsátották Csíkszereda városi stratégiáját és fenntartható mobilitási tervét! – kiálthatnák ma reggel a rikkancsok vagy az utcasarkokon álló újságárusok, felhívva a figyelmet a kezükben lobogtatott újság fontos tartalmára, így próbálva meg a konkurencia előtt eladni a lapot. Mozgó újságárusok viszont ma már nincsenek, a fontosabb híreket a címlapon kiemelve próbálják hangsúlyozni az újságok.
Ahhoz viszont, hogy ez a módszer működjön, az emberek kézbe kell vegyék az újságot: mert néma rikkancsnak ugye senki nem érti a szavát – erőltettem a témához a régi szólásmondást. De miért is?
Mert megfigyeltem, hogy a fontosabb és nagyobb méretű beruházást követően rengeteg a negatív vélemény, a nem így kellett volna, ezt sem csinálták meg rendesen mondatkezdéssel induló kommentár a megyeközpontban.
A dokumentumot elkészítő cég vezetője szerint például az előző városfejlesztési program során is szerveztek közvitát a polgármesteri hivatal gyűléstermében, ahol mindössze egy idős személy jelent meg, utólagosan azonban rengeteg véleménye és javaslata lett volna a városlakóknak. Hasonlóan történt ez a nagyobb beruházások esetén is, de nemrégen személyesen is megtapasztaltam az új városi piac tervei kapcsán, hogy részletes és alapos tájékozódás nélkül indulnak el a kötekedő, rossz szájízű vélemények, hozzászólások a közösségi oldalakon.
Most újra itt az alkalom, hölgyek és urak, kedves városlakók, hogy az online felületen elérhető városfejlesztési és fenntartható mobilitás tervet letöltsék, és otthon, nyugodt körülmények között elolvassák, értelmezzék, aztán meglátásuk szerint véleményezzék, javaslatokat tegyenek.
Hogy ne az akaratunkon és tudomásunkon kívül, a fejünk fölött döntsenek a város külleméről, forgalmáról, a szociális, oktatási, egészségügyi és egyéb közintézmények fejlesztéséről, és sorolhatnám…

Pál Bíborka