Közel 1000 gyermeket oltottak be augusztusban

30

Eredményesnek bizonyult a roma közösségekkel folytatott egyeztetés az egészségügyi igazgatóság részéről annak érdekében, hogy az elzárt csoportokban élő gyermekek is megkapják a kötelező védőoltásokat. Augusztus folyamán 963 Hargita megyei gyermeket oltottak be a három összetevőjű – a rózsahimlő, a mumpsz és a kanyaró elleni – védőoltásból.

Eredményes volt az elszigetelt közösségekben végzett oltási kampányillusztráció

163 gyermeket oltottak be Hargita megyében az elmúlt hónap első felében, a roma közösség képviselőivel folytatott megbeszélések után pedig további 800 oltást adtak be a családorvosok. Mivel a rendelkezésünkre álló adatokban nem látszik, hogy milyen közösségben végezték el a vakcinák beadását, nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy összefüggés van a jó oltottsági arány és a romákkal folytatott megbeszélés között, de feltételezzük és reméljük, hogy a kettőnek köze van egymáshoz – mondta lapunknak dr. Vass Előd, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság helyettes vezetője.
Felhívta továbbá a figyelmünket arra, hogy azok is beoltatták gyermekeiket, akik az év első felében tapasztalt oltóanyaghiány miatt csak most jutottak vakcinához.
Dr. Tar Gyöngyi, az intézmény igazgatója hozzátette, hogy a romák képviselőivel folytatott augusztusi megbeszélés után felmérték azokat a közösségeket, amelyek körében nagy valószínűséggel többen nincsenek beoltva. Sajnálatosnak tartja, hogy vannak olyan csoportok, amelyekkel nehéz kapcsolatot létesíteni, ezért senki sem tudja biztosan, hogy hány gyermek él abban a közösségben.
Országos viszonylatban egyébként még mindig súlyos gondokat okoz a kanyaró. A betegség szövődményei miatt életét vesztette múlt héten egy öt hónapos, Neamţ megyei csecsemő – ezzel 34-re nőtt a kanyaróvírus okozta elhalálozások száma Romániában – nyilatkozta múlt pénteken az Agerpres hírügynökségnek az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) fertőző betegségekkel foglalkozó központjának igazgatója.
Adriana Pistol szerint péntekig országos szinten hozzávetőlegesen 9100 megbetegedést jegyeztek. Az azelőtti hét végén még 8982 esetről tudtak a hatóságok.
A halálesetek megyénkénti eddigi megoszlása a következő: kilenc eset Temes megyében, hat Arad megyében, hét Dolj megyében, három Krassó-Szörény megyében, egy-egy eset Bihar, Kolozs, Călăraşi, Szatmár, Vaslui, Galac, Maros megyében, és szintén egy eset Bukarestben.
Az ország mind a 41 megyéjéből jeleztek már kanyaróvírussal történt fertőződést, a legtöbb esetet Temes megyéből (1226), Krassó-Szörény megyéből (1111) és Arad megyéből (1014).
A kormány egyébként néhány hete elfogadta a lakosság beoltásáról és az oltások finanszírozásáról szóló törvény tervezetét, amely még parlamenti jóváhagyásra vár. Kedvező elbírálás esetén a jogszabály 2018. január 1-jétől léphetne érvénybe.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.