Kövér László a magyar összefogást támogatja

64

Zárt ajtók mögött egyeztetett a hazai magyar oktatás helyzetéről Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke a Hargita megyei tanügyi szakemberekkel, parlamenti képviselőkkel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőivel, valamint a megyeszékhely polgármesterével. A kerekasztal-beszélgetést követően röviden a sajtónak is nyilatkozott az országgyűlési elnök.

Dávid László, a Sapientia egyetem rektora és Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Általános és helyi gondok Fotó: László Róbert
Dávid László, a Sapientia egyetem rektora és Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Általános és helyi gondok Fotó: László Róbert

A magyar összefogást támogatja, és ezzel szólítja meg székelyföldi látogatása során az erdélyi magyarságot Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.
– Félretéve az ellentéteket, a fennálló nézetkülönbségeket, abban a helyzetben, amiben ma az erdélyi magyarság van, egyetlen lehetőséget látok, azt, hogy az RMDSZ és MPP együttműködjön és a bukaresti törvényhozásban erősítse a magyar érdekképviseletet. E nélkül az erdélyi magyarság problémái, amelyeket évek, parlamenti ciklusok óta görget maga előtt, nem oldhatók meg. Az anyaország természetesen igyekszik az itt élő magyarokat támogatni abban, hogy magyarként megmaradhassanak szülőföldjükön, ehhez mindenféle segítséget igyekszünk megadni mind az oktatásban, mind a politikában, a diplomáciában vagy éppen a gazdaságban – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Kövér László magyar házelnök.
Az oktatás témájában szervezett kerekasztal-megbeszélésen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és tiszteletbeli elnöke, illetve Hargita megye főtanfelügyelője tájékoztatta Kövér Lászlót a magyar kisebbség tanügyi helyzetéről.
Kövér úgy fogalmazott, hogy a romániai magyar oktatási rendszer problémáinak egy része általános érvényű, a világ bármely részén jellemző felvetés, másik része pedig Közép-Európában mindanyiunkat érintő gond.
– Vannak ugyanakkor azok a problémák, amelyek abból fakadnak, hogy a romániai magyar kisebbségnek nincs meg az önrendelkezési lehetősége, amellyel gondoskodni tudna a saját oktatási rendszeréről – mondta Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke. – A beszélgetésen jelen voltak jelenlegi és a választásokon induló parlamenti képviselők is, rájuk nézve a következő időszakban az a feladat hárul, hogy a következő négy évben mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a kisebbségi magyarság autonóm módon döntsön az oktatás ügyéről – fűzte hozzá.

Pál Bíborka

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.