Kormánypénzekből pótolnák, ami az uniósból kimaradt

55

A közvilágítás korszerűsítése lenne a legfontosabb előrelépés Dánfalva, Karcfalva és Szenttamás számára a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL2) legutóbb megnyert közös pályázatának köszönhetően. A három község együttműködéséből létrejött DKSZ Közösségi Fejlesztési Társulás utak építésére nyerte a pénz túlnyomó többségét, a közvilágítás modernizálására azonban szűkösebb a pénzcsapokhoz való hozzáférés, ezért értékelődik fel ez a finanszírozás.

Egyik aszfaltozós pályázat még ki sem futott, már a következőre készülnek. Kistérségi korszerűsítés Fotók: László F. Csaba

A pályázati összegből a három község összesen közel egymillió lejt fordíthat az utcai lámpatestek kicserélésére, nagyjából 300–300 ezer lejt kap mindegyik önkormányzat. Vezetékek felszín alá helyezésére nem költhető pénz ebből az összegből.
A három településen energiatakarékos égők felszerelése a cél, amelyeknek fényérzékelőjük is van, így például éjszaka, erősebb holdfényben kevesebb energiát fogyasztanak – tudtuk meg Gábor Tibortól, Karcfalva polgármesterétől. Mindegyik falu esetében több száz lámpatest kicserélése válik lehetővé. A nyertes pályázatokra vonatkozó szerződéseket a helyi önkormányzatok várhatóan év végén kötik meg a kormánnyal.
Az elöljárók megjegyezték: bár a közvilágításra kapott közel 1 millió lej eltörpül az utak aszfaltozását szolgáló 15,4 millió lej mellett, mégis azért kiemelten fontos, mert míg utakra több forrás is jelentős finanszírozást biztosít, a közvilágításra nagyon nehéz ekkora összegű támogatást nyerni.

Útfelújítások is tervben vannak
A közösségi fejlesztési társulás a három településen 15 kilométernyi utca leaszfaltozására is sikeresen pályázott. Arányosan körülbelül 5-5 kilométer utca aszfaltozására van remény. Mindhárom település esetében a – most zajló, Felcsík Integrált Fejlesztése elnevezésű projektből – kimaradt utak és utcák megjavítására nyertek összesen 15,4 millió lejt.
Kedves Róbert, Csíkszent­tamás polgármestere a Hargita Népének elmondta, hogy amennyiben a kormány valóban kiutalja az elnyert, községenként hozzávetőleg 5 millió lejt, és leaszfaltozzák az általuk megpályázott 4,7 kilométert, a falu útjainak és utcáinak 99 százaléka korszerűsítve lesz. Dánfalva esetében 95 százalékos lefedettségről beszélhetünk, körülbelül 10 zsákutca marad ki a felújításból – mondta Bőjte Csongor Ernő polgármester. Karcfalván öt, Jenőfalván hat utcát aszfaltoznának – egyik sem zsákutca –, így ebben a községben is szinte teljes mértékben megoldódna az aszfaltozás kérdése.

Környezetbarát lámpatestekkel az energiahatékonyságért. Felvillanyozva

Iskolák és hivatalok újulnak meg
A PNDL2-ből mindhárom település „saját szakállra” is fontos összegeket nyert.
Szenttamáson a Bálint Vilmos Általános Iskola informatikatermébe 25 új számítógépet, egy nyomtatót és egy kivetítőt vásárolnak a PNDL2-ből nyert 160 ezer lejből. További 605 ezer lejből a polgármesteri hivatal elavult elektromos hálózatát újítják meg, valamint az épület tetőszerkezetét is teljesen kicserélik, ugyanakkor a hivatal mögött található területen parkolót is kialakítanak.
– Amikor 2003-ban újjáalakult a község és beköltöztünk az épületbe, több rendbeli felújítást is végeztünk. Az ablakok, a falak és a padlózat rendben vannak, de a tető nagyon rossz állapotban van, ezért nagyon örülünk ennek a felújításnak – számolt be Kedves Róbert.
Dánfalván a helyi önkéntes tűzoltók számára szertár építésére 726 ezer lejt nyertek, a Petőfi Sándor Iskolaközpontban felújítási munkálatokat végeznek 3,75 millió lej értékben, korszerűsítik a polgármesteri hivatal villanyhálózatát 1,18 millió lej értékben, és az Olton átívelő hidat is újjáépítenék az oltfalvi falurészben.
Karcfalván a helyi orvosi rendelő felújítására pályáztak sikeresen, a rendelkezésre álló 76,5 ezer lejből az épület nyílászáróit cserélik ki, valamint a rendelő körül található teret is rendezik.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.