Könyvtárfejlesztés Gyimesfelsőlokon

153

Kiterjesztik a gyimesfelsőloki községi könyvtárra is a Kistelepülési könyvtárfejlesztő programot, amelynek célja: korszerű könyvtári szolgáltatásokhoz juttatni és szoktatni a megye falvaiban lakó gyerekeket és felnőtteket. A Hargita Megye Tanácsa által támogatott programot ma indítja a Kájoni János Megyei Könyvtár.

Homoródalmáson népszerű volt a program. Idén eddig négy település csatlakozott

A felnőtt gyimesfelsőloki lakosság nagyobb arányú bevonásának lehetősége késztette Póra Magdolna helyi könyvtárost a Kistelepülési könyvtárfejlesztő programhoz való csatlakozásra, amelynek első lépése a Megyei Könyvtár szakmai segítségével és a megyei tanács anyagi támogatásával már megtörtént. A megyei intézmény kiválogatta a könyveket, elvégezte a beszerzéssel kapcsolatos tennivalókat, majd előkészítette könyvtári használatra – például több szempont szerint kereshetővé tették az állományt.
– Minden műveletet elmagyarázunk a helyi könyvtárosoknak, és próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy nem ő a helyi könyvtár egyetlen emberi erőforrása: sok helyi segítségre számíthat, amennyiben megfelelően kéri. Kezdeményezésre és aktív magatartásra biztatjuk a kollegákat, mindezekhez a szorgalmon és munkakedven kívül bátorság is szükséges – nyilatkozta megkeresésünkre a megyei könyvtár osztályvezetője, Bedő Melinda programfelelős.


A megyei kollégák rendezvényötleteket ajánlanak, segítenek a kivitelezésben, népszerűsítésben, és ezt lehetőleg együtt a helyi önkéntesekkel. Az önkormányzatok felé közvetítik az eredményeket, a továbbiakban pedig felkérik őket a könyvtári törvény előírásainak betartására az állománygyarapítás terén. De bármelyik könyvtár adhat és kérhet kölcsön könyveket a program keretében, alkalmazhat bevált ötleteket saját fejlődés céljából.
A Kájoni János Megyei Könyvtár 2015-ben a Homoródalmási Községi Könyvtárban indította el a programot, tavaly bekapcsolódott a székelyvarsági és a farkaslaki, idén eddig a bögözi, a gyergyósalamási és a székelykeresztúri könyvtár is. 2015-ben 30 ezer lejt, tavaly 15 ezer lejt, idén pedig 8130 lejt szánt a programra a megyei tanács.
A felsőloki ünnepélyes programindító 14 órától kezdődik a községi könyvtárban.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek