Könyv a természeti értékekről

70

A falubeliek úgy tudják, hetvenöt éve, 1942 óta nem jelent meg önálló kiadvány Csíkborzsováról, így történelmi pillanat volt a vasárnap délben tartott könyvbemutató a művelődési házban. A Csíkborzsova természeti értékei című kiadvány szerzője a helybéli Onodi Henrietta tizennyolc éves természetbúvár.

Onodi Henrietta dedikálja könyvét Fotó: Daczó Katalin

Mikor a téli erdőben néhány pillanatig farkasszemet néztem a farkassal, akkor ismertem fel, hogy ez valami több, hogy különleges az, ami köztem és a környezet között van: megszállottja vagyok a természetnek – mesélte Onodi Henrietta a csíkborzsovai könyvbemutatón, ahol szólt arról is, hogyan ismerkedett meg néhány évvel ezelőtt Demeter László biológus révén egy lepkemonitorozási programmal, majd hogyan fordult érdeklődése egyre inkább a természet felé. Még az érettségire készülve is szakított időt a természetjárásra és -kutatásra, kerékpárral járt iskolába, és előfordult az is, hogy meglátva egy harist, inkább azt követte és elkésett óráról. Az első egyetemi évére készülő szerző azt is elmondta, mindig van nála fényképezőgép, így a most megjelent képes kiadványban található fotókat is többnyire maga készítette.
A Csíkborzsova természeti értékei című könyvecske egyik erőssége éppen abban rejlik, hogy a szerző személyes megfigyeléseit tartalmazza, legyen szó réti imoláról, keresztes pókról, ökörszemlepkéről vagy épp rókáról.
– Köszönjük, hogy a könyveddel is felhívtad a figyelmünket az értékeinkre – mondta Ferencz Tibor polgármester. – Ezek azok, amikből a következő években is javunkra válhatnak, ha megvédjük és megőrizzük őket.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) igazgatója borzsovai lakosként is üdvözölte a kiadványt. – Onodi Henrietta felismerte, hogy mindannak a védelme, ami itt van a közvetlen környezetünkben, nemcsak helyi, hanem globális kérdés is – hangsúlyozta.
A kiadvány a Zöld SzékelyFöld Egyesület Közösségi Kártya programjának támogatásával jelent meg. Az egyesület elnöke, Csonta László kiemelte, hogy a Közösségi Kártya program révén eddig több mint harminc különböző projektet támogattak csaknem 140 ezer lej értékben. A csíkborzsovai könyv kiadása beleillett az elképzeléseikbe és a Hangyasuli – környezeti nevelési oktatócsomag részét képezheti, de mindenki haszonnal lapozhatja, aki szeretné megismerni a szülőföldjét.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.