Kizártak egy diákot

27

A megszokottól eltérően a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődött el tegnap a pótérettségi. Az első napon a székelyudvarhelyi vizsgaközpontban, a Bányai János Szak­középiskolában egy fiút kizártak az írásbeliről, mivel a vizsgaszabályzatot megszegte és magánál tartotta mobiltelefonját.

Végeztek a vizsgával. Aki csalni próbál, túl korán távozhat és éveket veszíthet Fotó: László F. Csaba

Érdemes odafigyelni és be­tartani a szigorú szabályzat előírásait – hangsúlyozta Bartolf Hedwig tanfelügyelő, aki már az első vizsganap alkalmával kizárt diákról számolt be lapunknak.
– Bár a pótérettségi felkészítőkön is ismertettük a diákokkal a vizsgaszabályzatot, a központokban kifüggesztettük az előírásokat, sőt a felügyelő tanárok is figyelmezették a tanulókat, hogy telefonjaikat ne vigyék magukkal a terembe, a székelyudvarhelyi vizsgaközpontban egy fiúnak megszólalt a mobilja az írásbeli közben. Lehet, hogy csak figyelmetlenségből volt a vizsgázónál a készülék, de szabályt szegett, ezért ki kellett zárnunk a pótérettségiről – tájékoztatott Bartolf Hedwig tanfelügyelő arra hívva fel a vizsgázók figyelmét, hogy akit kizárnak az érettségiről, az a soron következő két vizsgán sem vehet részt, a székelyudvarhelyi fiú például legközelebb csak 2019-ben teheti le az érettségi vizsgát.
A tanfelügyelőség statisztikai adatai szerint a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgára összesen 606 személy iratkozott be, végül 523-an jelentek meg a vizsgán, egy tanulót kizártak, 83-an pedig hiányoztak.
Ma a magyar nyelv és irodalommal folytatódik a pótérettségi, holnap pedig a szakhoz köthető kötelező tantárgy, vagyis a történelem és matek írásbelivel, végül augusztus 24-én a válaszható tantárggyal zárul az írásbeli része.
A szóbeli kommunikáció nyelvi kompetencia felmérését augusztus 25–28. között, a digitális kompetenciát augusztus 29–30. között, míg az idegen nyelvi készséget az augusztus 30–31. közötti időszakban mérik fel a vizsgákra jelentkezőknél.
Az első eredményeket szeptember 1-jén függesztik ki, ezt követően délután 4 és este 8 óra között fogadja az óvásokat a tanfelügyelőség, majd a végleges eredményeket szeptember 6-án teszik közzé.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.