Kívül-belül megszépül a poliklinika

Év elején fogtak hozzá a Szé­kely­udvarhelyi Városi Kórház járóbeteg-rendelőjének a tatarozáshoz. Meszeltek, vakoltak, ajtót, ablakot, csatornát cseréltek, most a homlokzaton dolgoznak. Egy hónap múlva kint és bent is szép, rendezett lesz az épület – ígérte Lukács Antal, az intézmény menedzsere.

Megújul az épület. Tataroznak Fotó: Lázár Emese

Folyamatosan korszerűsítik a Székelyudvarhelyi Városi Kórházat. Tavaly több millió lejt szántak a szülészet-nőgyógyászat, ideggyógyászat, infektológia, gasztroenterológia és kardiológia osztályok modernizálására, korszerűsítették az urológiát, sebészetet és ortopédiát kiszolgáló műtőkomplexumot, átadták a transzfúziós és klinikai laboratóriumot. Az 1977–1982 között épült új kórházban levő, a járóbeteg szakrendelőknek helyet adó poliklinikára is ráfért már egy frissítés. A belső terek felújításának januárban nekiláttak.
A felső emelettől a földszint irányába haladva letisztították, újrafestették a korábban budaifölddel lekent falakat. Kicserélték a nyílászárókat, az elavult, az új kórházi műszerek biztonságos működtetéséhez már nem megfelelő alumínium vezetékeket, a bejárat feletti, balesetveszélyessé vált dróthálós üvegtető helyére is egy szebb, az épülethez passzoló fedél került. A megkopott, töredezett lépcsősort újraöntik, a mostani fémborítás helyett egy mutatósabbat, gránitburkolatot kap – sorolta a változásokat Lukács Antalt, a Városi Kórház menedzsere.
Az épület körüli állványok jelzik, jelenleg a homlokzaton dolgoznak, ahol, mondta el lapunknak az igazgató, a falak nedvesedésének megszüntetése az egyik legfontosabb feladat. A Bethlen Gábor és Tábor utca sarkánál levő területen ki kellett vágni a sűrű, ezért a kiszáradást meggátoló elöregedett zöldsövényt – a terep nem marad kopár, állványbontás után beültetik. A lyukas, a falakat áztató csatornákat újakra cserélték, a földszintet a technikai alagsortól elválasztó téglafalról a vizesedés miatt lemálló, cementes vakolatot ugyancsak leverik, a felületet megfelelőképp újraszigetelik, gránitlapokkal burkolják.
Az intézmény menedzsere szerint jól haladnak, maximum egy hónap, és belül teljesen megújul, kívül pedig új arculatot kap a poliklinika.
– A nyár folyamán lefestjük az épületet, hogy az olyan legyen, ami szép is és illeszkedik is a városképbe – mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy a saját költségvetésből finanszírozott tatarozás során átszervezés is lesz, új szakorvosi kabinetekkel bővül a járóbeteg-rendelő.
Az udvarhelyi egészségügyi intézmény működése szempontjából jelentős, a mostaninál sokkal nagyobb méretű beruházást is terveznek, amit külső anyagi forrásokból fognak kivitelezni.
– Két épületszárnnyal, szintenként nyolc-nyolc új helyiséggel akarjuk kibővíteni a kórházat. Az egyik a mostani öltözők helyén lenne, itt kapna helyet az onkológiai osztály fektetője. A másik, az ötemeletes főépületszárny, amelyet egy technikai alagsor plusz három emeletből álló épülettel toldanánk meg. Ennek a földszintjén a sürgősség, a hematológia, az emeletén az ortopédia kapna helyet, a tetőtérbe pedig az adminisztratív jellegű tevékenységet (irodák, orvosi és ügyeleti szobák) költöztetjük át – vázolta a tervezett átalakítást Lukács Antal.
Lukács Antal kihangsúlyozta: a poliklinika tatarozásába több székelyudvarhelyi céget is bevontak, de a beltéri felújítás a Városi Kórház karbantartó személyzetének szakértelmét, munkáját dicséri.

Lázár Emese