Kis lépés egy nagy cél érdekében

27

Sajtótájékoztatón mutatták be a gyergyószentmiklósi Téglagyár néven ismert romatelep közössége által megválasztott személyeket, akik a következőkben – az önkormányzattal együttműködve – képviselik a romákat. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere úgy vélte, nem lesz könnyű, egyik napról a másikra pedig biztosan nem oldódnak meg a problémák, az első kis lépéseket azonban sikerült megtenni, ami mindenképp pozitívumnak számít.

A polgármester és a képviselők. Közös munkában bízva Fotó: Kertész László

Egy helyszínen tartott gyűlés alkalmával, kézfelemeléssel szavazta meg három képviselőjét a téglagyári roma közösség: Sándor Csaba, Sándor István és Gábor István tartja ezentúl a kapcsolatot az önkormányzattal, utóbbi mint besegítő teszi hozzá a maga részét a munkához. Az illető személyek három hónapos próbaidővel, immár hivatalosan is felhatalmazást kaptak arra, hogy képviseljék a közösségüket, és a városvezetéssel közösen találjanak megoldást a különböző problémákra.
– Hetente találkozunk, feltérképezzük a közösség által megfogalmazott problémákat, előrevetítjük a mi elvárásainkat, majd a három hónap lejártával visszamegyünk, és ismét konzultálunk a közösséggel – jegyezte meg Nagy Zoltán polgármester, mondván, nem könnyű feladat, és egyik napról a másikra biztosan nem lesz megoldás sem, hisz a megválasztott személyeken is nagy jelenleg a nyomás. A városvezető hozzátette: a legfontosabb, hogy van kivel tárgyalni, ezzel párhuzamosan pedig azt a tanácshatározat-tervezetet is előkészítették, amellyel a város romastratégiáját kidolgozó csoportot látják el hatáskörrel. Nagy Zoltán mindezek mellett közölte, a romák képviselőivel elkezdték a közös munkát, hisz máris van egy lista a közösség részéről, amelyen a megoldásra váró problémáikat fogalmazták meg. Ilyen például a téglagyári házak helyzetének rendezése, amelyek beazonosítása elkezdődött, és házszámmal is ellátják ezeket.
– Voltak olyanok, akik korábban felvállalták ezt a munkát és annyiban hagyták. Mi nem akarjuk annyiban hagyni – mondta a romák egyik megválasztott képviselője, Sándor Csaba, aki – mint megtudtuk – tökéletesen ír és olvas, fiatal kora ellenére pedig aktívan kiveszi a részét közössége életéből, többek között a telepen működő baptista felekezet gondnoki feladatait is ellátja. Hangsúlyozta, csak közösen lehet eredményeket elérni, mindenkire szükség van a változtatás érdekében.
Az említett három személy a város más utcáiban élő, de a baptista gyülekezetbe járó romákat is képviseli, azonban teljesen elhatárolódnak a bevásárlóközpont mellett élő családtól, mert „lehetetlen velük szót érteni”. A város lakosságát arra kérik, hogy ne általánosítsanak a romákat illetően, ugyanakkor mindhárman bizakodva tekintenek a jövőbe, és hiszik, hogy lesz változás.
Egy másik pozitívum, hogy kis lépésekkel ugyan, de elkezdődött a romatelepen lévő higiéniai körülmények javítása: a gyergyószentmiklósi baptista gyülekezet vezetőjének, Novák Zsoltnak köszönhetően – egy hollandiai kapcsolat által – hat vécét helyeztek el, hamarosan pedig egy újabb konténert is kiszállítanak. A kinevezett képviselők is megerősítették, hogy munka akad bőven, hisz a higiénia megtanulását is a legalapvetőbb szintnél, a kézmosásnál kellett kezdeni, de szerintük, ha lesz kitartás, akkor eredmény is lesz.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.