Kipi-Kopi: régi helyen kopogtat az új tanév

63

Reménykednek a késő őszi költözésben

Bár nagyon remélték óvónők, szülők, gyerekek, mégsem az új épületben kezdi a tanévet a székelyudvarhelyi Kipi-Kopi Napközi Otthon. Májusban ugyan megtörtént az ünnepélyes átadás, miközben az épület és környezete valójában még közel sem volt kész. Akkor az is elhangzott, hogy szeptemberre meglesz, de még mindig rengeteg feladat van hátra. A legoptimistább becslések szerint is legfeljebb késő ősszel költözhet a napközi.

04_kipi_kopi_3
Itt lesz a főbejárat. Még bőven van munka, amíg fogadhatják a kicsiket

A Bethlenfalvi út 134. szám alatti régi iskolaépület helyén 2014-ben kezdték el egy új napközi otthon építését. Az új beruházásra nagy szükség volt, hiszen a bethlenfalvi városrész napközije, a Kipi-Kopi folyamatosan legalább 150 gyereket fogad, sőt, több helyre is igény lenne, miközben két épületben működik évek óta, amelyből az egyikért bért is fizetnek egy magáncégnek. Lapunkban is megírtuk, hogy kormánytámogatásból, illetve a Hargita megyei önkormányzat segítségével közel hatmillió lejből készült el a teljesen új épületegyüttes, amelyben külön hálótermeket, ebédlőt, korszerű konyhát és egyéb szükséges mellékhelyiségeket alakítottak ki, és mintegy 200 gyermeknek, várhatóan nyolc csoportnak ad majd napközben otthont. Májusban, még a helyhatósági választások előtt át is adták a létesítményt, pedig az még egyáltalán nem volt készen.

Sok még a megoldásra váró probléma
Fancsali Éva, a napközi otthon vezetője azt mondja, hogy valószínűleg a város élén történt vezetőváltás is lassíthatta a folyamatot, de tény, hogy egyelőre e régi épületekben kezdik az új tanévet. – Szeptember végére kell teljesen elkészülnie magának az épületnek, kívül-belül, utána kezdhetjük el a napközi működéséhez szükséges engedélyek beszerzését – közölte az óvodavezető. Sok még a munka az épület környékén is, ugyanis a főbejáratot a forgalmas Bethlenfalvi útról az épület hátsó bejáratánál alakítják ki, a külső udvart is még rendezni kell. Egyébként egy gumifelülettel burkolt belső udvar is a kicsik rendelkezésére áll majd – tudtuk meg Fancsali Évától. – Legjobb esetben is az őszi, október végén kezdődő egyhetes vakációban költözhetünk, ha mégsem, akkor a második félévet kezdjük majd az új helyen – mondta az igazgatónő. A már említett magáncéggel, amelyiktől a nagyobbik épületet bérlik, december végéig van szerződése a napközinek.
A Városháza sajtóosztálya részletesen beszámolt a még hátralévő munkálatokról. Mint fogalmaztak, az óvodaépület valójában készen van, viszont bútorzat még nincs, a konyhai felszereléseket most szerelik be. Törvényes kötelezettség, hogy játszóteret biztosítsanak a gyerekek számára, ez sincs még készen, sőt a városnak még meg kell vásárolnia egy földsávot ahhoz, hogy ennek elegendő helye legyen. Kilenc hónapja benyújtották a kérést a gáz bekötésére az EON-hoz, ezt a mai napig nem teljesítette a szolgáltató. Nem oldották meg a talajvíz elvezetését sem a területről, 60 cm-rel emelték meg az épületeket emiatt, de a telek, az udvar továbbra is vizes maradt, fél méterrel a kövezett réteg alatt van a talajvíz. Ez a probléma is még megoldásra vár.
Az épület háta mögött vezet egy köves út, abból ágazik ki egy mintegy 100 méternyi bekötőút, a tervek szerint járművekkel csak innen lehet majd megközelíteni a napközit. A Városházánál még elmondták, hogy a bekötőutat le kell kövezni, és parkolót kell kialakítani. A belső udvar rendezése megtörtént, de a külső udvar még rendezetlen. Ezeket a problémákat mind meg kell oldani, november közepe a határidő erre. A sajtóosztályon is úgy fogalmaztak, hogy ha minden jól megy, a késő őszi egyhetes vakáció alatt meg lehet ejteni a költözést.
A Kipi-Kopi Napközi Otthonba 190 gyereket írattak be, de – mint mondta az igazgatónő – tipegő csoportra is lenne még igény.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.