Kilónként csupán 40-50 banit ajánlanak a felvásárlók a pityókáért – Nagy termés, alacsony ár

48

Túl bőséges lett az idei pityókatermés, tehát – mintha csak törvényszerű lenne – nincs értéke a székely valutának. Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgató az őszi burgonyafelvásárlási árak emelkedésére számít: a jelenlegi, a termelők szempontjából csúfságnak tartott 40-50 banis árak ugyanis olyan nyomottak, hogy a tél folyamán e szintről már csak felfelé alakulhatnak.

Burgonyaválogatás Alcsíkon. Lanyha kereslettel és alacsony árakkal indul az értékesítési szezon Fotó: Domján Levente

Hiába a kimagasló terméshozamok, a mutatós gumók, a nyomott felvásárlási árak miatt egyelőre aligha képesek nyereséggel pénzre váltani a napokban betakarított burgonyát a Hargita megyei termelők. Az idei termés betakarításával ugyanakkor a vége felé járnak a gazdák: a gumós növénnyel beültetett bő 8 ezer hektárnak mára közel 95 százalékán fejeződött be a szedés.

Nem ritka a 30 tonna feletti hozam
A hektáronkénti átlagtermés a szakigazgatóság számítása szerint Hargita megye szintjén 26 300 kilogramm körül alakul, ami az elmúlt esztendők legjobb, legkiemelkedőbb terméseredményé­nek számít. Alcsíkon olyan parcellákról is tudnak, ahol hektáronként 35-40 tonnás átlaghozamokat értek el, míg a 30-35 tonnás áltagtermés idén korántsem számít ritkaságnak, ami viszont már a jobb termőképességű földekkel rendelkező Kovászna és Brassó megyei hozamoknak felel meg – mondta el lapunknak Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
Az idei bő termés kialakulásában mindenesetre az időjárás a kritikusnak számító május-júniusi időszakban kedvezett a burgonyának. Azok a termelők pedig, akik minőségi vetőgumót használtak és a növényvédelmi beavatkozásokkal a kellő időpontban éltek, a szakember véleménye szerint nagyon jó terméseredményekkel büszkélkedhetnek.
– Az eső miatt a napokban megtorpant a betakarítás. Három-négy napig nem lehetett dolgozni, de a szárazság miatt tulajdonképpen a csapadékra is nagy szükség volt. Egyrészt az őszi szántáshoz, a területek előkészítéséhez, másrészt a már 610 hektáron elvetett őszi búza kikeléséhez és fejlődéséhez – jegyezte meg a szakember.

Értékesíteni jobb áron, de hogyan?
A burgonya betakarításánál azonban inkább a termés értékesítése okoz fejtörtést a gazdáknak: a jelenlegi kilónkénti 40-50 banis nagybani felvásárlási árak egyelőre nem a termelőknek kedvez.
– Abban reménykedünk, hogy a szomszédos, Kovászna megyei termelők hamar túladnak készleteiken. Minden esztendőben ez ismétlődik meg: ott ugyanis raktárkapacitások híján az a szokás alakult ki, hogy sokan már a parcella széléről olcsóbban értékesítik a pityókatermést, ami viszont természetes, hogy lenyomja az árakat. De most még alacsony a kereslet is – tette hozzá Török Jenő.
A mezőgazdasági igazgató a pillanatnyi piaci felállás tükrében úgy véli, idén azok a burgonya-termelők jártak a legjobban, akik a feldolgozókkal kötött szerződés alapján burgonyasziromnak való ipari fajták termesztését vállalták. Az alapár esetükben ugyanis kilónként 55 baniról indult, ami viszont a minőségi és mennyiségi bónuszok révén akár a kilónként 60 banira is felszökhetett. A csipsz-pityóka termesztésére kötött szerződés – mint a több lábon állás egyik pillére – ilyen szempontból nem csupán védelmet, értékesítési biztonságot nyújt a gazdáknak, hanem a mezőgazdasági terménypiacról oly nagyon hiányolt stabilitást is – hangsúlyozza a szakember. Ehhez csatlakozhat(na) egyéb pillérként az étkezési burgonya termesztése, illetve az értékesítési szövetkezetek kínálta piacszerzési lehetőségek.

Nincs két egyforma esztendő
– A lengyel pityóka is évről évre rontani szokta az árakat, ám tény az is, hogy amíg a frissen betakarított termés a csűrökből, udvarokból nem kerül be a teleltetésre alkalmas végleges helyükre, a túlkínálat miatt a felvásárlási árak is alacsonyak maradnak. A fagyok beköszöntével, illetve az őszi kényszereladásra kínált mennyiségek fogyatkozásával viszont az árak is emelkedni szoktak. A termelők ebben reménykedhetnek idén is, így a raktározás kifizetődő lehet – mutatott rá lapunknak Török. Az agrárszakember azonban sietve hozzátette: ez nem biztos, hogy így is fog alakulni. Megjegyezte, huszonnyolc éve követi a burgonyaárakat, de sosem viselkedett két egymást követő esztendőben egyformán a piac.
– Tavaly gyengébb volt a termés, főleg az étkezési burgonyaként eladható hányad miatt, amihez közepes, 60 banis felvásárlási árak társultak. És majdnem végig annyi is maradt. Tavaly tehát ilyen szempontból nem volt érdemes tárolni, mert amit időközben a mennyiségből a romlás, súlyvesztés, átválogatás révén vesztettek a termelők, azt az utolsó pillanatban 80 baniig javuló árak sem feltétlenül kompenzálták. Az idén viszont már indulásból olyan kicsi az ár, hogy okkal bizakodhatunk abban, hogy a későbbiekben ez már csak felfelé alakulhat. A jelenlegi 40 banis ár ugyanis csúfság – fejtette ki a mezőgazdasági igazgató.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.