Kihaló hagyományt támasztanak fel

64

Fonáján varrott gyimesi bundahímzés

A székelyudvarhelyi Artera Alapítvány tízéves álma vált valóra azzal, hogy létrejöhetett a fonáján varrott gyimesi bundahímzés hagyományát megmentő szakmai tábor. Hidegségpatakán ezen a héten színvonalas, értékmentő oktatás folyik, holnap pedig kiállítás nyílik a tábor alkotásaiból.

04_bunda
Régi álom vált valóra. Magas színvonalú oktatás

Először 2006-ban próbálkozott gyimesi hímzőtábor szervezésével – a kísérlet azonban nem járt sikerrel – a Míves Emberek Sokadalmának szervezéséről is ismert székelyudvarhelyi Artera Alapítvány. Tíz évvel később, idén a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán megvalósult a régóta dédelgetett terv, ami azért is rendkívül időszerű, mert a fonáján varrott gyimesi bundahímzés hagyománya kiveszőben volt, a ritka technikának már alig élnek autentikus művelői.
– A magyarországi Hagyományok Házától vannak látogatóink, továbbá több neves képzőművész segíti a munkákat, akik a Népművészet mesterei cím birtokosai. Izgultam a tábor színvonala miatt, de az oktatók már az első napokban elkápráztatták a vendégeinket, biztos vagyok benne, hogy nem térnek haza üres tarisznyával. Ezt a csodálatos technikát ilyen módon sikerült megmentenünk – közölte a Hargita Népével Lőrincz Zsuzsánna, az alapítvány elnöke.
A tábor alkotásaiból holnap 9 óra 30 perckor kiállítás nyílik a Muhos Panzióban.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.