Kézműves termékek, szeretettel

79

Első alkalommal szervezte meg a Tegyünk Egymásért Egyesület a Fogyatékkal Élők Adventi Jótékonysági vásárát Szé­kely­udvarhelyen. Elmentünk, megnéztük.

Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó! – szólt a közismert gyermekdal tegnap az udvarhelyi városi parkban, a Fogyatékkal Élők Adventi Vásárának helyszínén. Télapó, ha hallotta is az éneket, megmakacsolta magát és juszt sem rázta meg a szakállát. Hópelyhek helyett szürke felhőket és hideg szelet küldött, de ezzel nem fogott ki a vásárosokon, akik mosolyogva és türelmesen várták a látogatókat, adományozókat. A barátságtalan időjárás viszont nem sok embert csalogatott ki a télidőben szinte kihalt Sétatérre. Mosolyogva, de kicsit csalódottan állapították meg a szervezők, a meghívottak: bizony, kedvezőbb, forgalmasabb lett volna az eredetileg kiszemelt helyszín, a Márton Áron tér, ám oda, a közelgő karácsonyi vásár előkészületei miatt, nem kapott engedélyt a kirakodásra a jótékonysági vásár szervezője, házigazdája, a székelyudvarhelyi Tegyünk Egymásért Egyesület.
Kár, hogy nem kapott nagyobb figyelmet a rendezvény, mert a fogyatékkal élő gyerekeket, fiatalokat foglalkoztató, nevelésüket, gondozásukat felvállaló központok, egyesületek képviselői igazán szép, szemnek kedves és sokféle hasznos, a karácsonyi ünnephez passzoló, ajándéknak is kiválóan beillő kézműves termékkel érkeztek Udvarhelyre. Gyerekrajzzal díszített képeslapok és ajándéktasakok, fonallal körbetekert karácsonyi gömbök, mécsestartóvá előléptetett befőttesüvegek, színes nemezgolyókból készült nyakékek, fülbevalók, gyöngyből fűzött karkötők, gyapjúbundába burkolt illatos szappanok, fenyőtobozzal, termésekkel ékesített adventi koszorúk, horgolt sapka, horgolt csipkével beszegett terítők, színes fonálból kötött sapka, sál, sapka, csipkével szegett terítőcske, origami ceruzatartó – értéküket növelte, hogy mindent a sérült gyermekek és szüleik készítették. Mi egy karácsonyfadíszt választottunk, amit „Arnoldék készítettek”, de amikor az ára felől érdeklődtünk, Illyés Ildikó, a 26 gyereket foglalkoztató csíkszeredai Manó Tanoda gyógypedagógusa és Zsuzsa dadus kedvesen, szinte egyszerre mondták: „Nincs árunk, adománydobozunk van!”
Amíg az asztalukon levő kézműves portékát mustráltuk, megtudtuk, a 26 fogyatékos gyermeket foglalkoztató Manó tanodások nyolcadik alkalommal vesznek részt jótékonysági vásáron, ami mindig jó lehetőséget kínál arra, hogy a kollégákkal találkozzanak, közös dolgaikat, gondjaikat megbeszéljék.
– Egy forró teát? – kínált szívélyesen a Jungle Étteremben berendezett melegedőben a főszervező és házigazda, Csányi Attila, a Tegyünk Egymásért Egyesület vezetője, aki kérésünkre elsorolta, kiket hívtak meg a fogyatékkal élők első udvarhelyi adventi vásárára. – Eljöttek a székelykeresztúri elhelyezőközpontból, itt van a Szé­kelyudvarhelyi 4-es számú családi típusú elhelyezőközpont, a gyer­gyószentmiklósi Ápoló és Gon­dozó Központ, Csíkszeredából a Szent Ágoston Nappali Fog­lalkoztató Központ, a Manó Ta­noda és az Aut Help Egyesület, valamint a gyergyóvárhegyi El­he­lyezőközpont. Annak nagyon örvendünk, hogy nemcsak a Har­gita megyeiek fogadták el a meghívásunkat, de eljött hozzánk a marosvásárhelyi alapítvány képviselője is. A vásárt a fogyatékkal élők december 3-i világnapja alkalmából rendeztük meg első alkalommal itthon, Szé­kelyudvarhelyen. Szeretnénk hagyományossá tenni, mert úgy gondolom, hogy az adventi jótékonysági kézművesvásárunk jó lehetőség arra, hogy az itt látható kézműves termékekben az emberek felismerjék azt a hatalmas igyekezetet és szeretetet, amivel ezeket a tárgyakat a fogyatékkal élő embertársaink elkészítették.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.