Kezdődik az ERSTE Liga: Rájátszásba jutna a Sportklub

27

Megváltozott névadó szponzorral, új kiírással és nem utolsósorban kilenc csapattal rajtol az idei három országra kiterjedő ERSTE Liga jégkorongbajnokság. A nevezett csapatok között ott van a Csíkszeredai Sportklub is, amely feledtetve az elmúlt három év gyengébb szereplését, rájátszásba jutna. Ehhez minden adott.

Változásokon esett át a MOL Liga nemzetközi jégkorongbajnokság az elmúlt hó­napok alatt. Egyrészt a liga korábbi névadó támogatója helyére az ERSTE lépett be. Így ezentúl az ERSTE Liga lesz a bajnokság neve.
A tavalyi kiírásban még szerepelt a Galaci Dunărea, a Belgrádi HK, illetve a Debreceni HK is, ám ezúttal nincsenek a nevezettek között. A korábbi román bajnok Galacot kizárták, a Belgrád nem tudta vállalni a szereplést, míg a Debrecen csődbe jutott. A három kieső helyére érkezett az EBEL-ben szereplő Vienna Capitals farmcsapata, így kilenc csapattal fog rajtolni az új idény.

Stabilitás a kék-fehéreknél
A Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata három évvel ezelőtt, illetve a legutóbbi idényben is az utolsó helyen végzett, míg a köztes idényben épp lecsúszott a rájátszásról. Az elmúlt három év sikertelenségének vetne véget a kék-fehér alakulat.
Ennek reményében a Sportklub vezetősége ezúttal a stabilitás híve maradt, és elvetve az elmúlt években megszokott légiósáradatot végig koncentrálva nem zsákba macskákat igazoltak.
A legfontosabb, hogy a csapat élén, azaz a szakmai stábban nem történt változás. A múlt idény közben érkezett Leo Gudas–Hozó Levente páros fogja irányítani a csapatot. A játékosok terén pedig a múlt szezon legeredményesebb – meccs/pont átlagot hozott – légiósát, Ra­dim Valchart sikerült megtartani. Mel­léje pedig olyan légiós játékosok érkeztek, akiket Leo Gudas vezetőedző ismert és dolgozott velük együtt. Ilyen Brnak, Hudec és Fabus is. A sorból a Galacról megszerzett Rusnak lóg ki, de a múlt idényben ő is letette a névjegyét a sorozatban, amikor is, Valcharhoz hasonlóan, hozta a meccsenkénti pontátlagot. A cseh-szlovák vonalt azonban megtörték egy orosz játékossal. Taratuhin személyében, az elmúlt évekkel ellentétben, nem zsákba macska érkezett. A korábbi orosz válogatott játékos több mint 500 meccset húzott le a KHL-ben, és ha nem is volt túl pontgazdag a világ második legjobb bajnokságában biztosra lehet állítani, hogy nem lesz gyenge.
A csapatból Molnár Zsombor távozott a hazaiak közül, ami érzékeny veszteségnek számíthat, de érkezett helyére Fodor Csanád, illetve Rokaly Szilárd. Az ifikből felkerülő, 17 esztendős, Eduard Casaneanutól nem várható, hogy azonnal berobbanjon, de mindenképp üde színfoltja lehet a keretnek.

Ajánlott cikkek

Mindenki erősített
A kilenccsapatos bajnokságból egy alakulatra lehet ráhúzni, hogy „sötét ló”, éspedig az újonc Vienna Capitalsra. Kérdés, hogy a beígért komoly csapat alatt mire gondoltak a bécsiek, hiszen a felkészülési meccseken, mintha nem ez tükröződött volna vissza, bár a címvédő DVTK-t így is elkapták egy találkozón.
A többi alakulat ugyanolyan – ha nem erősebb – kerettel vág neki. Izgalmas lesz, hogy a Fehérvári Titánok miként fogják alkalmazni az új szabályt, amely alapján fel-le játszhatnak a Titánokból az EBEL-es AV19-be a játékosok.
A többi csapat komoly erősítéseket hajtott végre. Bombaerős lesz a DVTK, a MAC vagy épp az Újpest is, de nem akar kilógni a sorból a hatalmas merítési lehetőséggel rendelkező Brassó sem. A Ferencvárosnál és a Dunaújvárosnál sem volt olyan nagy mozgás, bár utóbbi alakulatnál kérdéses, hogy a Dansereau, Cseter vagy épp Becze távozása mit von maga után.
Ami külön kiemelendő, hogy a Sportklub szezonbeli riválisai nagy részénél nincs feltöltve az összes légiós hely, így még tovább tudnak erősíteni.

Érkezik a címvédő
A Sportklub szombaton 19 órától rögtön a címvédő DVTK-t fogadja. A legerősebb erőfelmérő lesz indulásból, amelyből igazán fel lehet méri majd, hogy mire is számíthatunk ebben az idényben.
– Úgy érzem, minden fronton jobb és érettebb csapatunk van, mint az elmúlt idényben. A fiúk remekül is dolgoztak végig mind a felkészülési meccseken, mind az edzéseken. Elsőre a liga középmezőnyébe várom a csapatot, ahonnan majd elérnénk a rájátszást. Nincs könnyű első meccsünk a címvédő DVTK ellen, de minden meccs 0–0-val indul. Nagyon oda kell figyeljünk és stabilizálnunk kell a védelmünket. Ez lesz a legfontosabb, és ha ezt megoldjuk, onnan bármi megtörténhet – fogalmazott Leo Gudas vezetőedző.

A hétvégi műsor
Péntek: Brassói Corona – DVTK Jegesmedvék (19.30), Vienna Capitals – Újpest (18.50), Ferencváros – Fehérvári Titánok (19), Dunaújvárosi Acélbikák – MAC Budapest (19).
Szombat: Csíkszeredai Sportklub – DVTK Jegesmedvék (19).
Vasárnap: Fehérvári Titánok – MAC Budapest (18.30), Ferencváros – Vienna Capitals (19).
Hétfő: Újpest – Dunaújvárosi Acélbikák (21).

Darvas Attila

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.