Kezdődik a kollokvium, a színház ünnepe

57

Színházi élményekben gazdag tíz nap vár a gyergyó­szent­mik­lósiakra, elkezdődött ugyanis a Nemzetiségi Színházak Kol­lok­viuma. Egy kivétellel az ország összes kisebbségi színháza jelen lesz, több mint húsz előadás és érdekes kísérőprogramok is várják a színházkedvelőket. Tegnap, a nulladik napon a házigazda Figura Stúdió Színház Anyegin című előadását tekinthette meg a közönség.

Idő kell a műsor átolvasásához. Gazdag programkínálat Fotó: Nagy Levente

Kétévente szervezi meg a Figura Stúdió Színház a Nemzetiségi Színházak Kollokviumát, és idén 12. kiadásához érkezett a rendezvény.
– A kollokvium a kisebbségi színházak párbeszéde. Igyekeztünk színvonalas programokat hozni Gyergyószentmiklósra, és szeretnénk a közönség felé nyitni, éppen ezért nem lesz versengés, díjazás, a szakmai beszélgetések helyett közönségtalálkozókat tartunk – mondta a szervezők tegnapi sajtótájékoztatóján Albu István, a Figura igazgatója.
Bővült a kínálat
Nagy jelentőséggel bír, hogy sikerült megszólítani az ország minden kisebbségi színházát, csupán a bukaresti zsidó színház nem lesz jelen, mivel éppen saját fesztivált szervez. Magyar és német társulatok lépnek fel, láthatjuk a székelyudvarhelyi, a csíkszeredai, a nagyváradi, a temesvári, a marosvásárhelyi, a sepsiszentgyörgyi, a nagyszebeni, a kézdivásárhelyi, a kolozsvári színház előadását. Ugyanakkor több független színházi produkciót is megtekinthet a közönség, például bukaresti és budapesti fellépők is lesznek.
Az igazgató kiemelte, először jön el Gyergyószentmiklósra Szerbiából az Újvidéki Színház, amely többszörösen díjazott előadását hozza el.
A Figura Stúdió Színház tegnap, a nulladik napon lépett színpadra, de további két előadását is bemutatja a fesztivál ideje alatt: Máthé Annamária egyéni előadását, valamint a Phaedra című darabot.
Az első nap különlegessége, hogy az egyik előadást Csíkszeredában mutatják be, mivel a Csíki Játékszín Portugál című darabja számára nem alkalmas a gyergyószentmiklósi színház. A gyergyói érdeklődők számára viszont autóbusz indul díjmentesen Csíkszeredába, s onnan vissza.

Nagy Levente

Változatos
kísérőprogramok
Albu István hangsúlyozta, nemcsak színházi előadásokat kínálnak idén a közönségnek, hanem több egyéb programot is, ami a színházzal kapcsolatos.
– Lesznek filmvetítések, kocsmaszínházi előadás és felolvasó-színház is, valamint esténként koncertek. Nagy jelentőségük lesz a közönségtalálkozóknak, hiszen a színházak így kapnak visszajelzést a munkájukról. Arra bátorítjuk a nézőket, vegyenek részt ezeken az alkalmakon, tudjanak meg többet az alkotókról, előadásokról – közölte az igazgató.
A város más kulturális intézményei is bekapcsolódnak a programba: a felolvasást a könyvtárban tartják, a Tarisznyás Márton Múzeum pedig kiállítást nyit meg ez alkalomból.
– Nagy az érdeklődés a fesztivál iránt, a stúdió-előadásokra már elfogytak az elővételben kínált jegyek. Elképzelhető, hogy a helyszínen még lehet majd jegyeket kapni, a színházteremben tartandó előadásokra, valamint a filmvetítésekre viszont továbbra is lehet helyeket foglalni – mondta Fodor Györgyi, a Figura irodalmi titkára. Hangsúlyozta: a felsoroltakon kívül minden más programra ingyenes a belépés.
A fesztivál honlapján részletes programot találnak az érdeklődők, és újdonság, hogy telefonos alkalmazás is letölthető, amely segítségével bárki válogathat az előadások közül.
A fesztivál megnyitóját ma 19 órától tartják, rögtön utána már előadás is kezdődik. A rendezvény tíz napon át várja a színházkedvelő közönséget.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.