Kettős nyomás az Unión

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint, ha felbomlik az EU–török egyezmény, kettős nyomás lesz az Unión: az Afrikából érkező több százezres tömeg és a Törökország felől érkező több mint kétmillió migráns érkezésével.

Líbiai menekültek Salerno kikötőjében Fotó: híradó.hu

Líbiai menekültek Salerno kikötőjében Fotó: híradó.hu

Magyarország felé Románián át kerülnek a migránsok – mondta Georg Spöttle a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, azért választják inkább a hosszabb útvonalat, mert így kisebb a lebukás veszélye.
A szakértő megjegyezte, nemzetközi szinten Olaszországban, elsősorban Szicíliában torlódott fel nagyobb tömeg. A hétvégén is több százan fulladtak a tengerbe, lassan tarthatatlanná válik a helyzet – fűzte hozzá.
Az olasz partokra most főként Nyugat-Afrikából, Nigériából, Togóból vagy Mailból érkeznek a migránsok. Az elsősorban alacsony iskolázottsággal rendelkező bevándorlókat sokkal nehezebben lehet majd integrálni az európai társadalmakba, sokkal problémásabbak.
Georg Spöttle kiemelte, hogy jelen pillanatban, a titkosszolgála­tok információi szerint, nagyjából 700 ezren várakoznak a líbiai partokon. A Fekete-Afrikából érkezők a jobb élet reményében indulnak útra, lakásra és élhetőbb körülményekre vágynak – mondta.
A meggyengült török demokrácia és az Ankarát ért túl sok kritika vezethet a EU–török egyezmény felbontásához, ami után Törökország várhatóan újra megnyitja határait. Kettős nyomás lesz tehát az Unión: az Afrikából érkező hétszázezres tömeg, valamint a Törökország felől érkező több mint kétmillió migráns – mondta a műsorban a biztonságpolitikai szakértő.
Megjegyezte, már Egyiptomból is indultak migránsok Európa felé. Hozzátette, hogy az Uniónak most elsősorban a líbiai partokra kellene koncentrálnia, gyors politikai megoldásra lenne szükség a teljesen nyílt határok miatt. Georg Spöttle azonban erre nem sok reményt lát.
A szakértő nem érti, ha Ausztrália és Új-Zéland példásan képes védeni határait, Európa ezt miért nem teszi meg. Georg Spöttle úgy véli, hogy gátat kell szabni ennek az őrült liberalizmusnak Európában. Jelzés lehet az embereknek, ha a biztonságos országból érkező bevándorlókat sem utasítják ki az Unióból, és így még többen indulhatnak útra.