Két hét múlva nyit a korcsolyapálya

Álom marad egyelőre a fedett műjégpálya, s bár nem csúszhatnak a jégen áprilisig, nem kell a szegre akasztaniuk az udvarhelyieknek a korcsolyát idén télen. Sportkomplexumot is tervez a városvezetés.

A palánkot kicserélték, a pálya befedését elhalasztották Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Kurta, furcsa volt a tavalyi korcsolyaszezon Székely­ud­varhelyen. Jókora csúszással, december 27-én kezdődött és február 28-án véget is ért. Elmaradt a városi jégpálya befedése is, amit tavaly ígért meg a városvezetés: októberben, de novemberben sem vontak sátrat a pálya fölé és – tudtuk meg a hivatal Közérdekű és információ részlegének előadójától, Ember Attilától – egyelőre nem is fognak.
– A korcsolyapálya befedési munkálatai objektív okok miatt csak a szezon elején indulhattak volna, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy ne fosszuk meg a városlakókat a korcsolyázás lehetőségétől a téli szezonban zajló munkálatok miatt – indokolta meg a miértet Ember.
Hozzátette: a pálya befedéséről nem mondtak le véglegesen, csupán elhalasztották, így a munkálat a szezon lejártával kezdődik majd.
– Reméljük, jövő év novemberében már fedett pályán korcsolyázhatunk – válaszolta Ember Attila, aki azt is pontosította, hogy a köz­beszerzési eljárás során nyertes kivitelezőnek a korcsolyapálya teljes befedésére 1,18 millió lej plusz áfa értéket fizet a város.
Kérdésünkre, hogy a városi kor­csolyapályával kapcsolatos tavalyi „jeges”, de egyelőre jegelt pá­lya-felújítási ígéretekből mi valósult és mi valósul meg, illetve mire és mennyit költött a város, az előadó a következőket közölte:
– A tavalyi állapotokhoz képest, teljesen megjavítottuk a hűtőberendezést, felszereltük a pályát körülvevő palánkot (amelyet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia adományozott – szerk. megj.). A felújításról, javításról szóló szerződés áfa nélkül 48 000 lej értékű. A pálya szezonális működtetése, karbantartása évente hozzávetőleg 60 ezer lejbe kerül a városnak. Ezt szintén szerződéses alapon végzi egy szakcég, de az érték változó, az elvégzett munka mennyiségének, a szezon időtartamának függvénye. A fenti költségek még nem tartalmazzák a teljes szezon alatt elfogyasztott villanyáram és egyéb karbantartáshoz szükséges anyagok árát, amelyeket előre pontosan nem tudunk. Az elmúlt szezonban az Electricának az áramszolgáltatásért 74 600 lej értékű számlát fizetett ki a hivatal – tájékoztatott az előadó.
Ember Attila megerősítette azt az információt, miszerint a városvezetés fedett uszodát és műjégpályát is magába foglaló sportkomplexum építését tervezi.
– Ez a projekt tervezési fázisban van, egyfelől itt jártak a debreceni és budapesti szakemberek a sportlétesítmények elhelyezésével, tervezésével kapcsolatban, másfelől zajlanak a tárgyalások a helyszínen található területek megvásárlásának céljából. Ez hosszú távon megvalósítható projekt, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, így bizonyára több évbe telik majd a teljes kivitelezése –nyilatkozta lapunknak Ember Attila.
Ami ennél – egyelőre legalábbis – biztosabb, az, hogy idén nem kell év végéig várni arra, hogy korcsolyázni lehessen a városi jégpályán. Az előadó szerint – bár függ az időjárástól – remélhetően legkésőbb két hét múlva sort kerítenek a kapunyitásra. Azt is megtudtuk: a pálya nyitásrendje nem módosul, ahogy a tanácshatározatban leszögezett belépőjegyek ára sem változik: a gyermekek 4 lejért, a felnőttek 8 lejért csusszanhatnak a jégen ebben az idényben is.

Lázár Emese