Készülhetünk a vadkárok sokasodására

74

Még mindig a 2016-ot összegző évértékelők bemutatása a fő mozzanata a prefektusi kollégium üléseinek. Tegnap négy intézmény vezetője ismertette a tavalyi adatokat. A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a vadká­rok­kal, valamint a fakivágások problémájával kapcsolatban tett javaslatokat.

A prefektusi kollégium ülésén számoltak be az intézményvezetők. Terítéken a vadkárok Fotó: László F. Csaba

Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója betegnyugdíjasokra vonatkozó adatokat közölt: az elmúlt öt évben csupán 2014-ben regisztráltak több betegnyugdíjast a megyében, mint tavaly, amikor 1044 betegnyugdíj-kérelmet bírált el pozitívan az orvosi szakbizottság. A legtöbben, 246-an szív- és érrendszeri betegség miatt képtelenek a munkára, őket követi 145 mentális és viselkedési zavarokkal küszködő személy, 128-an hematológiai betegséggel küszködnek, 115-en pedig idegrendszeri betegségekkel. Mint ismeretes, a betegnyugdíjban részesülőknek bizonyos időnként felülvizsgálatra kell jelentkezniük, hogy megállapítsák, még mindig indokolt-e betegnyugdíjuk. A felülvizsgálatok következtében tavaly 26 személy került vissza a munkaképesek csoportjába, tavalyelőtt 20-an, azt megelőzően, 2014-ben pedig 29-en.

Sorozatos ellenőrzések
A Hargita Megyei Vámhivatal vezetője, Ambrus István beszámolója szerint tavaly 693 vámnyilatkozatot vizsgáltak felül, amelynek következtében 49 ezer lej értékben szabtak ki bírságot. A vámhivatal egyébként számos esetben közös ellenőrzést folytatott a fogyasztóvédelemmel, az egészségügyi igazgatósággal, az erdészeti hivatallal, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatósággal, a rendőr-felügyelőséggel, valamint a szervezett bűnözés elleni szolgálattal. A hivatal az államkasszát tavaly 24,4 millió lejjel gazdagította, amely a vámilletékből, az áfából, a jövedéki adóból és más forrásokból származott.
Laurenţiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjének elmondása szerint tavaly 2441 ellenőrzést hajtottak végre, amelyből a legtöbb alkalommal (993 esetben) eladásra kínált élelmiszereket vizsgáltak, de nagy hangsúlyt fektettek a szolgáltatásokra is. A vizsgálatok következtékben 1079 eljárás indult. A Hargita megyei fogyasztók tavaly 425 bejelentést tettek, amelyekből mindössze kettőről állapították meg, hogy indokolatlan.

Vadkárok és erdőrongálás
A prefektusi kollégium ülésén Borboly Csaba is jelen volt, aki arra hívta fel a jelen lévő intézményvezetők figyelmét, hogy a tavasz közeledtével várhatóan újra megszaporodnak a vadká­rok. A megyei tanács elnöke szerint mihamarabb módosítani kell a vadkárok rendezését célzó szabályozást, hogy az emberélet védelmére, a sérültek ellátására nagyobb hangsúlyt fektessenek. Említést tett ugyanakkor a vadak etetésére szolgáló vadföldek létrehozásának támogatásáról, valamint a vadkárok helyi és megyei szakhatóságok általi felméréséről. Külön kitért a fakitermeléssel foglalkozó cégek nagyautói által az erdőkben, illetve az ott található nem aszfaltozott utakban tett károkra is. Minden esetben a mihamarabbi megoldást sürgette.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.