Készül a tornaterem Máréfalván

12

Az egyház adja az épületet, a magyar kormány 22 millió forinttal támogatja a felújítást, a polgármesternek is szívügye, hogy még idén legyen tornaterme a község iskolásainak, sportolni kívánó fiataljainak.

Ha minden a tervezett ütemben halad, még ebben az évben elkészül Fotó: Balázs Szabolcs

Pár esztendeje gyönyörűen felújították a máréfalvi Nyirő József Általános Iskola épületét – az épület egyetlen szépséghibája a hiányzó tornaterem volt. A tornaórákat az iskolával szemben levő, a templomtól alig 20 méterre fekvő, egyházi tulajdonban levő épületben tartották. Az ingatlan nem erre a célra épült, de az egyház szívesen adta az iskolának. A község önkormányzata régóta tervezi, hogy az iskolai sportóráknak, de a tanórákon kívüli edzéseknek is megfelelő átalakításokat végez a házon – a terv idén meg is valósul.
A tulajdonos, a Máréfalvi Római Katolikus Egyházközség pályázott, Kovács Imre polgármester sikeresen lobbizott az átalakításhoz szükséges pénz elnyerésére. Az ügyet előmozdította az is, hogy januárban Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára villámlátogatást tett a faluban, megnézte a falu központjában, az iskolától kőhajításnyira fekvő épületet, tárgyalt a lehetséges támogatásról a vezetőséggel.
A párbeszéd eredményes volt: a tornaterem kialakítására fordítandó, 22 millió forint vissza nem térítendő támogatásról szóló hivatalos szerződés március 15-én, a székelyudvarhelyi Városháza dísztermében megköttetett – a máréfalvi egyházközség részéről Egyed Gábor plébános látta el kézjegyével a dokumentumot.
A körülbelül 200 négyzetméteres ingatlan jelenleg munkatelep, a szükséges belső átalakításnak már nekiláttak: az egykori két termet elválasztó falat lebontották, a tartófalakat megerősítették, öltözőket alakítanak ki.
– Azon vagyunk, hogy minél hamarabb elkészüljön. Az iskolások átmenetileg a Művelődési Ház színpadán tornásznak, szeptemberben elindult a kézilabda oktatás a községben, fontos, hogy az edzeni Udvarhelyre járó gyermekek otthon is tudjanak készülni. Nem lesz nagy, például teremfocizni is alkalmas terem, de a célnak minden szempontból meg fog felelni – közölte lapunkkal Kovács Imre polgármester. Hozzátette: nagy segítség a magyar kormánytól kapott anyagi támogatás, viszont nem lesz elegendő, így a teljes, külső és belső felújításhoz szükséges összeget a megyei tanács egyházaknak szóló pályázatból fogják pótolni. Az elöljáró elmondta: szívesen karolta fel a mandátuma előtt már elindított projektet, vállalta a pályázatot benyújtó egyház és a támogatók (a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetstratégiai Kutatóintézet) között a közvetítést, kapcsolattartást, mert szívügye a sport. Egykori sportolóként, saját tapasztalatból tudja, hogy a személyiségfejlődésben nagyon fontos szerepe van a rendszeres testedzésnek: rendre, fegyelemre, kitartásra tanít, azok a fiatalok, akik sportolnak, az életben is sokkal jobban, könnyebben boldogulnak, mert már kicsi korban megtanulják „kikaparni a saját gesztenyéjüket.”
Kovács Imre polgármester szerint, ha minden a tervezett ütemben halad, akkor még ebben az évben elkészül a tornaterem – az ünnepélyes avatót a plébániatemplom védőszentjének ünnepére, a Szent Imre-napi búcsúra tervezik.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.