Késik a kifizetés

Bár tavaly már augusztusban elkezdődött a Szülőföldön magyarul program támogatásainak a folyósítása, idén valószínűleg csak ősztől kezdődően utalja a nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz, illetve hallgatói ösztöndíjak értékét az OTP Bank.

Amikor megérkezik, akkor fognak örülni neki. Közel 150 ezer pályázó Fotó: Turcza Hunor

Tavaly augusztus 19-én kezdődött el a Szülőföldön magyarul program támogatásainak a folyósítása, idén a nagyjából kilenc hétig tartó, a kedvezményezettek nevének ABC-sorrendje alapján történő kifizetés kezdésére még várni kell – tudtuk meg Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátortól.
A csíkszeredai Szülőföldön magyarul pályázati iroda összesítette a programba beérkező pályázatok adatait, és továbbította azokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a támogatás megítélésének végleges jóváhagyása azonban még nem történt meg.
– A hiányos igénylések pótlását követően a programba beérkező 149 079 pályázó közül 1785 igénylőt utasítottunk el, ebből 26 hallgatói ösztöndíjat. A végleges számok szerint tehát idén 147 276 oktatási és nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást hagytunk jóvá, továbbá 1843 hallgatói ösztöndíjat. Ezeket elküldtük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hiszen az ő végleges jóváhagyásukat követően kezdődhet el a pénzügyi támogatás folyósítása – tájékoztatott a programkoordinátor.
A Szülőföldön magyarul program kifizetésében idén tehát csúszás lesz, értesüléseink szerint várhatóan szeptemberben kezdődik el a 22 400 forint, illetve a 2800 forint összegnek megfelelő pénzügyi támogatás kifizetése.

Pál Bíborka