Kutyaivartalanítás svájci segítséggel

Gyergyószentmiklós után Székely­udvarhely is csatlakozott a svájci támogatással megvalósuló programhoz. Házi kedvenceket, menhelyi és kóbor keverék ebeket is ingyenesen ivartalanítanak. Az akció szeptember 15-én rajtol – lehet jelentkezni.

Már az év elején egyeztetett a székelyudvarhelyi városvezetés a Hargita megyei állatorvosi kamara és a svájci partner, dr. Josef Zihlmann arról, hogy Gyergyószentmiklós után, az ottani mintát követve Székelyudvarhelyen is elinduljon a Svájci Állatorvosok Szövetségének StarRomania elnevezésű programja. Az ivartalanítási akció haszna kettős: gátat vetne a gazdátlan, kóbor ebek szaporodásának, ugyanakkor felhívná a lakosság figyelmét a felelős kutyatartásra, a chipezés fontosságára is.
– A felelősségteljes állattartáshoz az a gondolkodásmód is hozzátartozik, hogy a nemkívánatos állatokat nem az utcára tesszük, hanem időben gondoskodunk saját kutyánk ivartalanításáról – érvelt a program szükségessége mellett dr. Pál Magos Ágoston, a Hargita Megyei Állatorvosi Kamara elnöke, aki tájékoztatott, hogy a Gyer­gyószentmiklóson már szép eredményeket felmutató programot finanszírozó svájci állatorvosi szervezet most Székelyudvarhelyre kíván fókuszálni. Az állatok azonosítására szolgáló chipezés szükségességét is hangsúlyozta, hiszen ezzel a bármikor ellenőrizhető nyilvántartási rendszerrel együtt tudna igazán áttekinthető és eredményes lenni a program, amelyet Székelyudvarhely után Csíkszeredában is el fognak indítani.
A helyi önkormányzat és a svájci partner kutyabarát programjaként ismertté vált StarRomania eddigi statisztikái is beszédesek: Gyergyószentmiklóson 2014-től mintegy 3000 azonosító nélküli kutyát láttak el chippel és vettek nyilvántartásba, valamint közel 800 keverék kutyán végezték el a műtéti beavatkozást a programban részt vevő állatorvosok.
Kastal László programfelelős elmondása alapján a célirányos ivartalanítás nemcsak a menhelyi ebekre, illetve a gócpontoknak számító gyárak környéki és lakótelepi kóbor kutyákra vonatkozik, hanem a háztartásokban élő házi kedvencekre is, hiszen a lakosság köréből érkező igényeknek is eleget kívánnak tenni, ráadásul ez nem kerül a gazdának pénzbe.
Az egyelőre négy-öt helyi állatorvosból álló szakmai csoport szeptember 6-án látott hozzá az előkészületekhez, a tulajdonképpeni ivartalanítási program pedig szeptember 15-én, pénteken rajtol.
Az ivartalanítások telefonos bejelentkezések alapján történnek. Akik szeretnének élni a program kínálta lehetőséggel, a 0741–652843-as telefonszámon kérhetnek időpontot – tájékoztatott a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Lázár Emese